Ridouan Taghi is woensdag door de autoriteiten in Dubai het land uitgezet en afgelopen nacht overgebracht naar Nederland. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).
Hij is naar een penitentiaire instelling gebracht, niet duidelijk is welke. Diverse media melden dat hij overgebracht is naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.
Taghi, hoofdverdachte in het Marengo-proces, is “om veiligheidsredenen” met een gecharterd vliegtuig naar Nederland gevlogen, onder begeleiding van de Nederlandse politie.
Door de rechtbank is in september een bevel gevangenneming afgegeven voor Taghi. Eerder al had het OM hem op nationale en internationale opsporingslijsten geplaatst.
De voortvluchtige topcrimineel is maandag in Dubai aangehouden, naar verluidt in een villa. Het is niet bekend of het om Taghi’s woning gaat.
Dubai vroeg Nederland om Taghi te komen halen
Dubai heeft Nederland in "de afgelopen dagen" gevraagd om Ridouan Taghi in Dubai op te komen halen. Daarop is woensdag een team van agenten naar het Midden-Oosten gevlogen om hem vannacht met een gecharterd vliegtuig naar Nederland terug te brengen. Daarbij waren "voldoende" agenten betrokken, zegt de woordvoerder van het Landelijk Parket.
De verwachting was dat Nederland al een uitleveringsverzoek had ingediend "maar dat was nog niet zo". Eerder al had het OM hem op nationale en internationale opsporingslijsten geplaatst. Internationale samenwerking tussen de Nederlandse politie en het OM en de Dubai Police leidde maandag tot zijn aanhouding.
Na de arrestatie van de vermeende topcrimineel was het onduidelijk hoe of wanneer Taghi uitgeleverd zou worden. Marokko zou mogelijk ook een aanvraag tot zijn uitlevering in hebben kunnen dienen, omdat Taghi daar mogelijk betrokken was bij een vergismoord op de zoon van een opperrechter. "Over Marokko is veel gezegd en geschreven", laat het OM weten, "maar dat probleem bestond voor ons helemaal niet."
Ridouan Taghi: meest gezochte crimineel van Nederland
De 41-jarige Taghi was de meest gezochte crimineel van Nederland. Hij wordt verdacht van betrokkenheid - als opdrachtgever - bij verschillende moorden. Jarenlang wist hij uit handen van politie en justitie te blijven, terwijl om hem heen steeds meer mensen werden opgepakt.
Volgens het OM was de aanhouding te danken aan de inspanningen van de Nederlandse politie en de samenwerking met de politie in Dubai en de onderlinge uitwisseling van informatie. Honderd rechercheurs hebben een jaar lang "dag en nacht" aan de opsporing gewerkt. Justitie vermoedde al dat hij in Dubai of in ieder geval in de Golfregio in het Midden-Oosten verbleef.
Taghi is samen met zijn vermeende rechterhand Said Razoukki hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo. Razoukki is nog altijd voortvluchtig. Vorige week werden in deze zaak twee inleidende zittingen gehouden in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.
Behalve in de reeks liquidaties en liquidatiepogingen in de strafzaak, wordt ook naar Taghi gewezen als opdrachtgever voor de moord op de broer en de advocaat van de kroongetuige in Marengo. Kort nadat justitie in maart vorig jaar had bekendgemaakt dat Nabil B. kroongetuige was geworden, werd zijn (niet-criminele) broer vermoord. Afgelopen september werd zijn advocaat Derk Wiersum op straat in Amsterdam doodgeschoten.
Gelijktijdig met Marengo loopt ook het liquidatieproces Eris. Hier gaat het om verdachten uit de motorclub Caloh Wagoh die als "moordmakelaars" onder anderen voor Taghi zouden optreden. In beide onderzoeken zitten inmiddels tientallen verdachten vast.
Taghi werd op 20 december 1977 in Marokko geboren en kwam op jonge leeftijd met zijn familie naar Nederland. Hij groeide op in Vianen. In zijn tienerjaren zette hij zijn eerste schreden op het criminele pad.
Zes nieuwe aanhoudingen bij onderzoek naar Taghi
Bij het onderzoek naar de criminele organisatie van Taghi viel de politie maandagavond binnen bij acht woningen en hield zes personen aan. De doorzoekingen waren onder meer in Vianen, Amsterdam, Utrecht en Huis ter Heide.
De aangehouden personen zijn vijf mannen en een vrouw in de leeftijd van 29 tot 45 jaar, aldus de Landelijke Eenheid van de politie. Zij zijn aangehouden voor onder andere witwassen, wapenbezit en het bezit van verdovende middelen.
Het Parool meldde maandagavond dat een van de aangehouden personen de zus van Ridouan Taghi is. De politie heeft dat dinsdag niet bevestigd.