De bekende belegger Warren Buffett heeft bijna de helft van zijn belang in Apple verkocht. De kas van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway is daardoor aangedikt tot een recordomvang van bijna 277 miljard dollar.

Volgens de kwartaalcijfers van Berkshire is de waarde van het belang in Apple teruggezakt tot ruim 84 miljard dollar. In het eerste kwartaal had Buffett zijn belang al aanzienlijk verkleind en nu blijkt dat hij daarmee verder is gegaan.

De veranderde houding van de inmiddels 93-jarige miljardair ten aanzien van Apple wijst op twijfels over de vooruitzichten voor dat bedrijf. Apple heeft in China te maken met felle concurrentie van Chinese smartphonemerken zoals Huawei en het verbod op het gebruik van iPhones bij Chinese overheidsinstellingen en staatsbedrijven.

Berkshire kwam in de jaren zestig in handen van Buffett. Die maakte van de toenmalige textielfabrikant een groot zakenimperium. Het bedrijf is tegenwoordig een conglomeraat met belangen in tientallen ondernemingen. Zo is Buffett onder meer actief in de verzekeringsbranche, in de spoorwegsector en met energiebedrijven.

Apple blijft grootste belegging van Buffett

Apple blijft overigens de grootste investering van Berkshire. Buffett zei op de aandeelhoudersvergadering van zijn bedrijf in mei dat dit voorlopig zo zal blijven, tenzij er iets dramatisch zou veranderen bij Apple. Buffett liet toen doorschemeren dat de verkoop van Apple-aandelen te maken had met belastingtechnische redenen. De zakenman herhaalde ook nog eens dat hij de iPhone van Apple als een van de beste producten aller tijden beschouwt.

Afgelopen kwartaal ging er opnieuw een flinke winst in de boeken bij Berkshire. Buffett heeft ook veel andere aandelen verkocht. Per saldo verkocht Berkshire in het tweede kwartaal voor 75,5 miljard dollar aan aandelen.

Tegelijk lijkt de man, die ook wel bekendstaat als het 'orakel van Omaha', moeite te hebben met het vinden van nieuwe goede investeringen. In mei zei Buffett al dat hij geen haast had om geld uit te geven "tenzij we denken dat we iets doen dat heel weinig risico met zich meebrengt en ons veel geld kan opleveren".

LEES OOK: Gezonde beurscorrectie, of is er meer aan de hand?