- De Amerikaanse topbelegger Mark Spitznagel ziet de aandelenmarkt nog verder stijgen, voordat er een spectaculaire beuscrash volgt.
- Spitznagel is hoofd beleggingen bij Universa Investments, een vermogensbeheerder die zich specialiseert in het het afdekken van risico’s rond grote crashes.
- De beleggingsstrateeg zegt dat particuliere beleggers zich niet moeten laten leiden door ontwikkelingen zoals het rentebeleid op de korte termijn.
- Lees ook: Beleggers krijgen in 2023 record aan dividend: deze 20 bedrijven zijn de grootste dividendbetalers ter wereld.
What goes up, must come down, ook op de aandelenmarkt. Beleggers lijken die les niet te leren, volgens Mark Spitznagel, de oprichter en hoofd beleggingen van vermogensbeheerder Universa Investments.
Spitznagel heeft op Wall Street de reputatie gekregen bearish te zijn; de laatste tijd uit hij zijn zorgen dat de grootste schuldenzeepbel ooit uiteindelijk zal knappen. Al geeft hij niet aan wanneer.
De strategie van zijn beleggingsfirma is gericht op het afdekken van uitzonderlijke risico’s. Dat doet Spitznagel met behulp van derivatencontracten waarmee geprofiteerd kan worden van grote beurscrashes. Hiermee biedt hij een soort verzekering voor beleggingsportefeuilles.
Universa Investments haalde tijdens de coronacrash van 2020 het nieuws met een rendement van 4.144 procent. Vrijwel niemand zag die crash aankomen en Spitznagel voorspelt niet wanneer de volgende crash zal plaatsvinden.
Tegen Business Insider geeft hij wel aan waarom hij denkt dat de huidige rally op de aandelenmarkt zal worden gevolgd door een historische beurscrash, die wordt veroorzaakt door het uiteenspatten van een kredietzeepbel.
Spitznagel waarschuwt al meer dan een jaar voor de stijgende rentelasten op de Amerikaanse staatsschuld. Die is geëxplodeerd toen de rente extreem laag was en toen de overheid forse steunpakketten lanceerde tijdens de coronacrisis.
Hedgefondsmanager Ray Dalio deelt de zorgen van Spitznagel en gaf eerder aan dat een stijging van rentebetalingen en schuldaflossingen de economie kunnen vertragen.
Afgelopen jaar luidde Spitznagel de noodklok in interviews, maar hij zei ook dat een beursrally vóór de crash mogelijk was. Zo'n opmars vindt nu plaats met een extreem positief sentiment.
Volgens Spitznagel neemt de vrees om de rally te missen (FOMO) weer toe en zien beleggers alles door een roze bril. "Markten zijn erop ingesteld om beleggers verkeerd te positioneren", zegt Spitznagel. "We zijn kuddedieren en we kijken altijd naar momentum. En als de markt één kant op beweegt, denken we dat dat voor altijd zo zal blijven."
Beleggers letten momenteel scherp op wat de Amerikaanse centrale bank zegt over mogelijke verlagingen van de rente. Maar dat is volgens Spitznagel riskant. Door te veel te letten op wat de centrale bank wel of niet doet, lopen beleggers het risico dat ze verkeerde beslissingen nemen.
"Flink wat beleggers verkopen posities op het laagste punt van de markt en kopen op het hoogste punt. Dat is in ieder geval wat veel analisten in feite aanraden om te doen. We worden het meest bearish als de markt er het slechtst uitziet en we worden het meest bullish als de markt er het best uitziet."
Beurs in eindfase van grote aandelenrally
Volgens Spitznagel bevindt de beurs zich op dit moment in de late fase van een stijgende beweging, die richting een piekniveau gaat. Hij verwacht dat de beurs nog verder zal stijgen, voordat de echte neergang inzet. Dat kan al dit jaar gebeuren, maar niet voordat de aandelenmarkt nog meer stijgt en nieuwe records neerzet.
"Daarna verwacht ik een crash die de ergste crash zal zijn sinds 1929", zegt Spitznagel. "Mijn eenvoudige redenering daarvoor is dat we getuige zullen zijn van het uiteenspatten van de grootste kredietzeepbel in de menselijke geschiedenis. Beurscrashes zijn een direct gevolg van het uiteenspatten van kredietzeepbellen."
De Amerikaanse centrale bank heeft rente jarenlang extreem laag gehouden, wat heeft gezorgd voor een schuldenexplosie. In de afgelopen anderhalf jaar zijn rentes fors verhoogd, waardoor schulden die tegen lage rentetarieven zijn afgesloten tegen een muur oplopen. Hoewel de gevolgen misschien niet gelijk merkbaar zijn, worden ze op op enig moment wel zichtbaar, stelt Spitznagel. Dat zal resulteren in een harde beurscrash, is zijn overtuiging.
Het belangrijkste advies van Spitznagel voor particuliere is om niet te proberen om de markt te timen op de korte termijn. Het is volgens hem belangrijker om een beleggingsportefeuille zo in te richten dat je niet te veel verliest, als de markt met 50 procent daalt.
"Wees niet degene die alles verliest. En als de markt met 50 procent stijgt, wees dan niet de sukkel die dan pas instapt", zegt Spitznagel.