- De Amerikaanse topbelegger Bill Smead waarschuwt voor verdere dalingen op de financiële markten.
- Smead maakt zich vooral zorgen over de hoge blootstelling van Amerikaanse huishoudens aan aandelen en de nog altijd hoge waarderingen.
- De fondsbeheerder voorziet een marktcorrectie die enkele jaren in beslag neemt en zet in op energie-aandelen.
- Lees ook: IMF verlaagt groeivooruitzichten voor wereldeconomie en Nederland vanwege handelsoorlog, maar verwacht geen recessie
Tijdens eerdere perioden van koersdalingen op aandelenmarkten likte de Amerikaanse topbelegger Bill Smead zijn vingers af en ging hij enthousiast op zoek naar in waarde gedaalde aandelen waar andere beleggers geen interesse meer voor hadden.
Maar dit keer is Smead nog helemaal niet hongerig. “De stemming op zowel de beurs als in de economie is heel ‘bearish’ en dat zou voor ons normaal gesproken een teken zijn om erg positief te worden”, zegt de oprichter van Smead Capital Management tegen Business Insider. “Het probleem is dat we kampen met de grootste waanzin uit mijn hele carrière.”
Smead begon zijn professionele loopbaan in 1980 als beurshandelaar voor Drexel Burnham Lambert. Hij beheert nu het Smead Value Fund, dat volgens Morningstar de laatste vijftien jaar beter heeft gepresteerd dan 96 procent van de vergelijkbare fondsen.
Om te illustreren hoe pessimistisch beleggers zijn geworden als gevolg van het handelsbeleid van president Donald Trump, wijst Smead op onderzoeksdata van de American Association of Individual Investors. Daaruit blijkt dat meer dan de helft van de leden een recordlengte van acht weken op rij ‘bearish’ was.
Ook uit het Global Fund Manager Survey van Bank of America blijkt hoe somber de vooruitzichten zijn: het hoogste percentage fondsbeheerders sinds 2000 is van plan de blootstelling aan Amerikaanse aandelen te verminderen.

Feit is wel dat Amerikaanse beurzen al een terugval van meer dan 15 procent hebben beleefd. Waarom denkt Smead dan dat de uitverkoop nog langer voort gaat duren? Hij wijst op een aantal maatstaven die laten zien dat de blootstelling van Amerikaanse huishoudens aan aandelen momenteel historisch hoog is.
Een daarvan is het percentage aandelen dat huishoudens bezitten ten opzichte van hun totale vermogen. Dat stond in het vierde kwartaal van 2024 op recordhoogte.

Buffett-indicator wijst op hoge waardering aandelen
Ook de zogeheten Warren Buffett-indicator voor de waardering van aandelen zit nog altijd in de buurt van recordhoogtes. Het gaat hier om totale waarde van de aandelenmarkt in de VS ten opzichte van het nationaal inkomen. Die indicator zal met 80 procent moeten terugvallen om de bodem te bereiken van 2009.

Smead verwacht dat het nog wel even gaat duren voordat die situatie bereikt is. Aandelenbeurzen moeten met 50 procent terugvallen om op de korte termijn in de buurt te komen van het gemiddelde van de Buffett-indicator voor de langere termijn. "Dat gaat waarschijnlijk niet zo snel gebeuren, maar kan een proces van meerdere jaren zijn."
De volatiliteit op de markten is enigszins verminderd, omdat beleggers afwachten welke gevolgen de importtarieven van Trump zullen hebben voor de inflatie en economische groei. De angst voor stagflatie wordt groter, blijkt uit het het Global Fund Manager Survey van Bank of America, omdat de importtarieven de groei bedreigen en de consumentenprijzen doen stijgen.

Smead heeft de laatste jaren al meerdere malen gewaarschuwd voor een marktcorrectie. Vooruitlopend op een daling van techaandelen, stortte hij zich op energie-aandelen, winkelvastgoed en huizenbouwers. In 2024 leek dat geen goede keuze, omdat zijn beleggingsfonds met slechts 3,5 procent in waarde toenam.
De beleggingsstrateeg verwacht dat een mogelijke recessie positief zal uitpakken voor energie-aandelen, een defensieve sector die nu relatief goedkoop is, omdat de energieprijzen zijn gedaald als gevolg van de handelsoorlog een relatief ruim aanbod van olie en gas. "Maar in de diepe recessie van 2008 gebruikten Amerikanen maar 2 procent minder benzine dan het jaar ervoor", zegt Smead.
LEES OOK: Deze Amerikaanse topbedrijven (of hun oprichters) doneerden geld voor de inauguratie van Trump – zo hard zijn ze gezakt op de beurs