• Bestuursvoorzitters bij 112 grote, beursgenoteerde Nederlandse bedrijven verdienen gemiddeld 40 keer zoveel als gemiddelde werknemers, blijkt uit onderzoek van De Volkskrant.
  • Het verschil tussen de beloning van de top en de werkvloer bij beursbedrijven is toegenomen vergeleken met een jaar eerder.
  • De beste betaalde topman is Lucian Grainge van de aan de Amsterdamse beurs genoteerde Universal Music Group.
  • Lees ook: Nederlandse werkgevers willen volgend jaar loonsverhoging van 3,8% geven

De topinkomens van bestuursvoorzitters bij grote, beursgenoteerde bedrijven zijn vorig jaar weer sterk gestegen na een dip in het eerste coronajaar, zo schrijft De Volkskrant. De krant onderzoekt elk jaar de topinkomens.

Ook de loonkloof tussen de bestuursvoorzitters en hun werknemers liep weer op. De bestuursvoorzitters verdienden veertig keer zoveel als hun gemiddelde werknemer. Eerder was dat 35 keer zoveel.

Volgens de Volkskrant, die de ceo’s van 112 grote bedrijven in Nederland bekeek, steeg de beloning in 2021 met 32 procent, tot gemiddeld 2,8 miljoen euro. Als vergelijking wordt gegeven dat de cao-lonen vorig jaar met 2,2 procent stegen.

De sterke stijging van de beloningen is toe te schrijven aan dat de economie snel herstelde van de coronacrisis, waardoor veel bedrijven beter presteerden dan verwacht. Dat was terug te zien in de jaarbonussen van de bestuurders. Ook stegen de beurskoersen sterk, wat een positief effect had op hun aandelenpakketten.

De best beloonde bestuursvoorzitter in het onderzoek van de krant is Lucian Grainge van de Universal Music Group (UMG). Het bedrijf ging vorig jaar in Amsterdam naar de beurs. Zijn beloning kwam uit op ongeveer 274,3 miljoen euro. Hij wordt gevolgd door Glenn Fogel van de boekingswebsite Booking (24,9 miljoen euro) en Bob van Dijk van techinvesteerder Prosus (22,9 miljoen euro).

LEES OOK: Sinds augustus gelden nieuwe regels voor arbeidsvoorwaarden: 5 punten om op te letten voor werkgevers en werknemers