Bestuurders van grote beursgenoteerde bedrijven hebben hun beloning vorig jaar over het algemeen sterk zien stijgen.
Dat meldde de Volkskrant dinsdag op basis van een analyse van de jaarverslagen van 22 van de 25 bedrijven uit de AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs.
Daaruit blijkt dat de totale beloning voor de bestuurders vorig jaar met bijna 37 procent is toegenomen. Die stijging komt vooral door de sterke koerswinsten op de beurs. Daardoor zijn beloningen in aandelen veel lucratiever geworden. Dit leverde vooral de bestuursvoorzitters van Reed Elsevier en Wolters Kluwer een groot voordeel op.
Bij Shell verdrievoudigde de beloning van topman Ben van Beurden, vooral door een pensioenstorting van 18 miljoen euro.
Bonussen topbestuurders AEX stijgen sterker dan basissalaris
Het basissalaris van bestuurders ging in doorsnee met 4 procent omhoog, terwijl de bonussen volgens de krant met ruim een vijfde toenamen ten opzichte van 2013. Bij vijftien bedrijven was de beloning voor de baas hoger dan in 2013, bij zeven bedrijven lager.
Maandag concludeerde Het Financieele Dagblad, op basis van een eigen inventarisatie dat het gemiddelde basissalaris van bestuursvoorzitters van AEX-bedrijven afgelopen jaar 5,2 procent steeg.
Tel je daar contante bonussen en uitkeringen in aandelen bij op dan was sprake van een 12 procent hogere beloning van gemiddeld 3,7 miljoen euro, aldus het FD. Deze berekening is niet helemaal één op één vergelijkbaar met die van de Volkskrant.
Variabele beloning belangrijker, behalve bij banken
Belangrijke trend bij de beloning van topbestuurders is volgens het FD dat een groter deel van het loon variabel wordt gemaakt. Gemiddeld was 68 procent van de beloning bij topbestuurders variabel in 2014.
Grote uitzondering is de financiële sector die te maken heeft met het door minister Jeroen Dijsselbloem opgelegde plafond van maximaal 20 procent variabele beloning.
De discussie over topbeloningen de komende jaren weer stevig oplaaien, als gevolg van een ‘dubbele hefboom', aldus het FD. De basissalarissen van topbestuurders nemen toe en dat zie je ook terug in het variabele loon dat wordt toegekend als percentage van het basisloon. Als bovendien het aandeel van het variabele loon in de totale beloning toeneemt, wordt de kans op megabonussen groter.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl