Tony’s Chocolonely zag afgelopen jaar de nettowinst al bijna wegsmelten en nu blijkt ook dat de chocolademaker als gevolg van een winstval niet meer voldeed aan alle voorwaarden voor een lening van huisbank Rabobank.
Tony’s Chocolonely had een operationele winst vóór afschrijvingen en amortisatie van goodwill (ebitda) van 2,75 miljoen euro moeten boeken, maar die kwam uit op 1,4 miljoen euro, schrijft RTL Z, die de volledige jaarrekening van het bedrijf doorploegde.
Vorige week presenteerde Tony’s Chocolonely het JaarFAIRslag aan het grote publiek waarin een netto miniwinst van 2.600 euro prijkte. Hierin stond niets over de voorwaarden van een lening die is verstrekt door Rabobank. Daarover geeft de duurzame chocolademaker wel informatie in de jaarrekening van 2018 die bij de Kamer van Koophandel is gedeponeerd.
Rabobank zou lening Tony’s kunnen opeisen, maar doet dat niet
Wanneer een bedrijf niet meer aan de bankconvenanten voldoet, kunnen de leningen direct opeisbaar worden door de bank. Maar volgens RTL Z “ziet Rabobank het voorlopig door de vingers”, omdat er uitstel is verstrekt wat betreft de voorwaarden van de lening. Dit wordt een waiver genoemd, een verklaring waarbij al dan niet onder voorwaarden uitzonderingen gelden in bepaalde situaties, zoals in dit geval schending van de voorwaarden. Wel zijn de tegoeden en voorraden van Tony’s Chocolonely onderpand voor de leningen.
Volgens directeur/grootaandeelhouder Henk Jan Beltman is de relatie met Rabobank “hartstikke goed” en zijn er geen consequenties. “Er is geen enkel probleem”, zei hij tegen RTL Z.
Beltman maakte twee maanden geleden al duidelijk dat de jaarcijfers over het gebroken boekjaar 2018/2019 er somber uit zouden zien. Ondanks stevige omzetgroei is het bedrijf zwaar verlieslijdend door investeringen in het buitenland die nog niet willen renderen.
Tony's Chocolonely heeft nieuwe afspraken met Rabobank gemaakt waarin wordt uitgegaan van minimaal 1,9 procent winstmarge en een streefniveau van 4 procent, zei Beltman tegen RTL Z.
RTL Z vroeg daarop hoe dat zich verhoudt met een winstverwachting van nul over het huidige boekjaar die in de jaarrekening wordt vermeld. Beltman zei te gaan uitzoeken hoe dat zit. "Het is waarschijnlijk een slordigheidje."
Lees meer over Tony's Chocolonely:
- Een kleine reep chocola is bijna altijd duurder dan een grote, maar bij Tony’s Chocolonely is het prijsverschil wel heel fors
- Waarom Tony’s Chocolonely níet goedkoper wordt – en vrijwel ieder ander chocolademerk wel
- Tony’s Chocolonely geeft chocoladerepen precies de verkeerde kleur: rood is melk en blauw is puur – dit is de reden