Tony Blair overweegt naar de frontlinie van de Britse politiek terug te keren. Of dat gebeurt is “een open zaak”.

De voormalige Labour-premier zei tegen het tijdschrift Esquire dat hij op zoek is naar een rol die zijn partij terugbrengt naar het centrum van de Britse politiek.

“Ik weet niet of er een rol is weggelegd voor mij. Er zijn grenzen aan wat ik op dit moment over mijn eigen positie wil zeggen”, aldus Blair.

“Wat ik wel kan zeggen: gaat dit me aan het hart? Ja. Ben ik sterk gemotiveerd? Ja. Wat ik precies kan doen? Dat is een open vraag.”

Blair viel de “extreem-linkse” Jeremy Corbyn aan op diens overtuiging dat “actie op straat net zo belangrijk is als actie in het parlement”.

"Labour heeft een cultuur opgebouwd als regeringspartij. Dat is, historisch gezien, de reden voor de oprichting van de partij: vertegenwoordigd zijn in het parlement, invloed uitoefenen en het land regeren", zei Blair.

"Een andere cultuur is die van extreem-links, die uitgaat van het geloof dat actie op straat net zo belangrijk is als actie in het parlement. Die cultuur heeft de overhand gekregen bij de leiding van Labour. Dat is een groot probleem, want dat is een wereld die erg ver afstaat van wat de brede massa echt denkt", aldus Blair.

Blair kondigde afgelopen september aan dat hij het gros van de zakelijke activiteiten die hij na zijn politieke loopbaan ondernam, gaat afbouwen. Blair was onder meer via adviesdiensten gelieerd aan autocratische leiders, waaronder Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan.

Als Blair zou terugkeren naar de politiek, staat hij voor grote uitdagingen. Hij werd zwaar bekritiseerd in een Brits onderzoek over de oorlog in Irak afgelopen juli, en 53 procent van de Britten geeft in peilingen aan dat ze Blair de Britse betrokkenheid bij de invasie van Irak nooit zullen vergeven.

Aan de andere kant is Blair de meest succesvolle leider in de geschiedenis van de Labour-partij: hij leidde Labour driemaal naar een verkiezingszege tussen 1997 en 2005.

LEES OOK: Heeft Brexit-premier Theresa May zojuist een strijd met de Bank of England ontketenend?