Ton Heerts legt komende zomer na vier jaar zijn functie als voorzitter van FNV neer. Hij heeft dat vrijdag bekendgemaakt in het ledenparlement van de vakcentrale. Vanaf 1 mei zal hij zijn taken overdragen.
“Mijn taak zit erop”, lichtte Heerts zijn besluit toe. “Ik heb er rotsvast vertrouwen in dat de FNV nu klaar is voor de toekomst. We hebben een goed functionerend ledenparlement, een goed bestuur en prima medewerkers. De verjonging krijgt vorm, ook met nieuw bestuurstalent.”
Heerts was de drijvende kracht achter de fusie van een aantal FNV-bonden tot één nieuwe vakbeweging. Ook werd in 2013 onder zijn voorzitterschap een sociaal akkoord gesloten tussen kabinet, werkgevers en werknemers over hervormingen van de arbeidsmarkt.
“We vinden het jammer dat Ton heeft besloten niet door te gaan als voorzitter van de FNV, en zich niet opnieuw herkiesbaar te stellen”, reageerde bestuurssecretaris Leo Hartveld van FNV. “Hij is de eerste direct door de leden gekozen voorzitter en we beschouwen hem als onze voorman van het bestuur en boegbeeld van de FNV.”
Het FNV-bestuur bespreekt op 5 februari met het ledenparlement hoe de taken van de voorzitter verdeeld worden, en hoe de planning voor de verkiezingen eruit komt te zien. Het voorstel is om bestuurder Gijs van Dijk te benoemen tot derde vicevoorzitter, naast Catelene Passchier en Ruud Kuin.
Rechtse imago
Heerts heeft al een lange loopbaan in de vakbeweging achter de rug, maar aanvankelijk wees niets erop dat hij ooit FNV-voorzitter zou worden. De in 1966 geboren Heerts begon zijn werkzame leven bij de marechaussee. Daarna was hij eerst nog bestuurder bij het CNV, voor hij naar de FNV overstapte. Tussen 2006 en 2010 zat hij voor de PvdA in de Tweede Kamer.
In 2012 keerde Heerts als interim-voorzitter terug bij de FNV. Hij ging leiding geven aan het hervormingsproces dat nodig was nadat de vakcentrale na een ruzie over het pensioenakkoord bijna uit elkaar was gevallen. Hij stelde zich uiteindelijk kandidaat voor het voorzitterschap omdat hij de ontluikende nieuwe contouren van de vakbeweging nog wat broos vindt.
Ton Heerts is erin geslaagd de rust in de FNV redelijk te bewaren. Hij toonde zich compromisbereid, maar liet als het nodig was ook zijn tanden zien. In zijn gesprekken met kabinet en werkgevers profiteerde hij ongetwijfeld van het wat rechtse imago dat hij in het verleden opbouwde. Zo haalde hij ooit uit naar "lapzwanzen die uit de staatsruif eten'' en prees hij het door links Nederland verfoeide kabinet-Balkenende II.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl