Navigatiedienstverlener TomTom keert op maandag 27 mei de circa 750 miljoen euro uit de verkoop van zijn Telematics-divisie uit aan aandeelhouders. Dat bleek donderdag uit een verklaring.

TomTom gaat aandelen consolideren na het beursslot op woensdag 22 mei op Euronext Amsterdam. Daarbij worden iedere zestien uitgegeven gewone aandelen geconsolideerd in negen nieuwe aandelen, wat resulteert in een kapitaalbetaling van 5,74 euro per resterend aandeel.

TomTom rondde in april de verkoop van Telematics aan het Japanse bandenmerk Bridgestone af. Voor die tak, die zich bezighoudt met voertuigvolgsystemen en vlootbeheer, betaalde Bridgestone 910 miljoen euro. De verkoop werd in januari aangekondigd.

Tientallen miljoenen voor oprichters TomTom

De 750 miljoen euro die terugvloeit naar aandeelhouders betekent een forse uitkering voor TomTom-oprichters Peter Frans Pauwels, Pieter Geelen, Corinne Vigreux en Harold Goddijn. Zij hebben belangen in TomTom van respectievelijk 11,1 procent, 10,7 procent, 11,1 procent en 11,2 procent, aldus het jaarverslag over 2018.

Wie rond de 11 procent van TomTom bezit, kan aanspraak maken circa 80 miljoen euro van de uitkering van 750 miljoen euro.

Een andere grootaandeelhouder van TomTom is mediamagnaat John de Mol, goed voor een belang van 5,1 procent. De speciale dividenduitkering levert De Mol ruim 38 miljoen euro op.

Deze bedragen zijn overigens voor aftrek van belastingen.

TomTom ziet kansen voor zelfrijdende technologie

Topman Harold Goddijn sprak afgelopen maand bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers van een goede start van het jaar voor TomTom, ook al gingen de opbrengsten bij de consumentendivisie verder omlaag.

Recent sloot TomTom een aantal nieuwe contracten af voor zogeheten HD maps, waarmee het bedrijf zich volgens Goddijn een goede positie verschaft in deze "groeimarkt".

TomTom zal volgens Goddijn blijven investeren in zijn kaarten en navigatietechnologie. Het bedrijf ziet voor zichzelf een rol weggelegd in de ontwikkeling van autonoom rijden.

De totale omzet van TomTom uit voortgezette activiteiten, dus zonder de resultaten van de recent verkochte divisie Telematics, steeg het afgelopen kwartaal met 14 procent tot 169,5 miljoen euro.

Voor het hele jaar rekent TomTom op een omzet van 675 miljoen euro. Daarvan zal het leeuwendeel, zo'n 430 miljoen euro, op het conto van Location Technology komen. De vrije kasstroom van het bedrijf zal circa 10 procent van de omzet zijn.

LEES OOK: TomTom-oprichter Corinne Vigreux bereikte als vrouw de top in de techsector – dit is haar definitie van succes