De AEX-index met hoofdfondsen sloot dinsdag 0,4 procent hoger op 329,90 punten. De graadmeter voor middelgrote bedrijven, de MidKap, kreeg er 0,1 procent bij tot 586,91 punten. Op de borden van de indices in Frankfurt, Parijs en Londen stonden plussen van 0,8 tot 1,5 procent.
TomTom waarschuwde maandag nabeurs voor een lagere winst en omzet in 2011 dan eerder werd voorspeld. Het bedrijf kampt met tegenvallende verkopen. In april kwam TomTom ook al met een omzetwaarschuwing. Het aandeel verloor uiteindelijk 26,8 procent in waarde. De producent van digitale kaarten AND werd meegetrokken in de malaise en daalde 19 procent.
De Griekse schuldencrisis
De zorgen over de Griekse schuldencrisis hingen als een wolk boven de beurzen. Beleggers zijn in afwachting van de stemming woensdag door het Griekse parlement over de bezuinigingen die nodig zijn om in aanmerking te komen voor extra steun. ,,Het blijft onrustig op de beurs tot de stemming in het Griekse parlement. Tot die tijd zal er niet veel gebeuren”, aldus beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers. Maar het lijkt erop dat beleggers denken dat de Grieken voor zullen stemmen.
Financiële fondsen Aegon en ING hoorden bij de grootste winnaars in de AEX met koerswinsten van respectievelijk 1,8 en 1,6 procent. In Parijs won BNP Paribas 1,9 procent, evenals Barclays in Londen. In Frankfurt won Commerzbank bijna 5 procent en kon Deutsche Bank ruim 2 procent bijschrijven.
Saab
In Amsterdam boekte Swedish Automobile een koerswinst van 16,2 procent. Het autobedrijf heeft een voorlopig akkoord bereikt met een consortium van Zweedse investeerders over de verkoop van het vastgoed van Saab.
Het Duitse concern Siemens kwam dinsdag met kwartaalcijfers naar buiten. Het concern waarschuwde voor een afzwakkende economie. Het aandeel Siemens verloor 1,9 procent in Frankfurt. Sectorgenoot Philips zakte 0,6 procent.
De euro noteerde op 1,4365 dollar. Bij het slot van de Europese handel op maandag was de munt 1,4280 dollar waard. Een vat ruwe Amerikaanse olie werd bijna 1 procent duurder en ging voor 91,50 dollar van de hand. Brentolie steeg 2 procent tot 108,25 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl