De koers van TomTom is na de opening van de Amsterdamse beurs met ruim 4 procent gestegen. TomTom heeft een voet tussen de deur gekregen bij de Amerikaanse techreus Microsoft en dat is goed nieuws voor de navigatiedienstverlener, concluderen analisten van ING donderdag.

TomTom maakte eerder op de ochtend bekend dat het de handen ineenslaat met de softwarereus uit Redmond. De kaarten en verkeers- en navigatiesoftware van TomTom worden door de samenwerking beschikbaar op het Windows Azure-platform van Microsoft. Financiële details over de overeenkomst werden niet verstrekt.

ING benadrukt dat er tot dusver geen relatie bestond tussen Microsoft en TomTom en dat de samenwerking mogelijk meer deuren opent voor het bedrijf. Hoewel het volgens ING voor nu om “zomaar een overeenkomst” gaat, kan deze volgens de kenners “omvangrijk” worden.

TomTom gaf zelf bij ING aan dat door de deal de vooruitzichten voor het bedrijf voor 2020 niet wezenlijk wijzigen. Volgens de analisten is het echter nog te vroeg om dergelijke voorspellingen te doen, maar zorgt de deal voor een verbeterde concurrentiepositie van TomTom. Dat biedt op termijn perspectief op aanzienlijke extra licentie-inkomsten.

Volgens topman Harold Goddijn is ‘location’ een essentieel onderdeel van steeds meer toepassingen en diensten. “Door samen te werken met Microsoft zal onze technologie voor een bredere groep gebruikers en ontwikkelaars beschikbaar worden”, zo liet hij optekenen.

Renteverhoging Fed

De AEX-index in Amsterdam stond in het eerste handelsuur 0,3 procent in de plus op 473,81 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 666,78 punten. Parijs en Frankfurt stegen tot 0,6 procent, Londen ging licht omlaag.

De Europese beurzen reageren daarmee positief op het besluit van de Federal Reserve om voor het eerst in een jaar de rente te verhogen. De Amerikaanse centrale bank gaf daarbij ook aan dat volgend jaar de rente sneller kan stijgen dan eerder gedacht.

Het rentebesluit had vooral effect op de valutamarkt. Daar daalde de waarde van de euro ten opzichte van de dollar naar 1,0480 dollar, wat het laagste peil is sinds maart 2015. Eerder deze maand stond de Europese munt nog op bijna 1,09 dollar.

Shell stijgt, SBM verliest

SBM Offshore leverde 1 procent in bij de hoofdfondsen. De maritiem oliedienstverlener blijft in het duister tasten over de timing van een nieuwe schikking in de Braziliaanse Petrobras-corruptiezaak. De Hoge Raad in Brazilië heeft besloten de zaak terug te verwijzen naar de aanklager voor verder onderzoek en het is onduidelijk wanneer er nu een definitief besluit wordt genomen.

Shell ging 0,4 procent omhoog. Het olieconcern krijgt een nieuwe financieel directeur. Jessica Uhl volgt Simon Henry op, die ruim zeven jaar de financieel eindverantwoordelijke was bij Shell.