Komende week buigt de rechter zich opnieuw over een opmerkelijk conflict tussen de top van verzekeraar Delta Lloyd en toezichthouder De Nederlandsche Bank. Die heeft na een slepend conflict een groot deel van de bedrijfstop onder druk gezet om op te stappen.

Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag (Blendle) in een reconstructie over de vete tussen Delta Lloyd en toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

Eerder werd al bekend dat voormalig topman Niek Hoek van Delta Lloyd onder druk van DNB dit jaar vervroegd is opgestapt. Verder heeft DNB aangegeven financieel topman Emiel Roozen niet langer geschikt te vinden voor zijn functie. Maar Delta Lloyd weigert Roozen weg te sturen, zolang het conflict nog bij de rechter ligt.

De voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam besloot in januari dat een boetebesluit van DNB in de zaak die draait rond handel met voorkennis door Delta Lloyd, voorlopig niet openbaar mag worden gemaakt. De inhoudelijke kant van de zaak komt deze week opnieuw voor de rechter.

Delta Lloyd had zelf gevraagd om een verbod op openbaarmaking van de boete. Pas als de rechter uitspraak heeft gedaan over de rechtmatigheid van de boete, kan DNB het boetebesluit eventueel openbaar maken.

Uit de reconstructie van NRC blijkt dat DNB ook druk heeft uitgeoefend op het voormalige hoofd beleggingen van Delta Lloyd, Alex Otto, en diens tweede man Peter Knoeff. DNB kan topfunctionarissen bij financiële instellingen periodiek hertoetsen op geschikheid en betrouwbaarheid en de dreiging van zo'n hertoets is vaak reden genoeg voor financiële toppers om op te stappen.

Zo is voormalig Delta Lloyd-topman Niek Hoek begin dit jaar met vervroegd pensioen gegaan. Beleggingsdirecteur Otto stapte afgelopen jaar eveneens uit eigen beweging op bij Delta Lloyd en Knoeff kreeg een andere functie. De hertoets is uiteindelijk alleen bij financieel directeur Roozen uitgevoerd en die is door DNB afgekeurd.

Keiharde botsing DNB en Delta Lloyd

Afgelopen december greep financieel toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) ongekend hard in bij Delta Lloyd. DNB sommeerde Delta Lloyd uiterlijk begin 2016 een nieuwe financieel directeur aan te stellen. De toezichthouder vindt de huidige financiële topman, Emiel Roozen, niet langer geschikt voor zijn functie.

Ook legde DNB Delta Lloyd een boete op van 22,8 miljoen euro, omdat de verzekeraar op basis van vertrouwelijke informatie financieel voordeel zou hebben behaald.

Rentespeculatie Delta Lloyd

Delta Lloyd besloot in de zomer van 2012 de afdekking van renterisico’s te verminderen, vooruitlopend op het voornemen van DNB om de zogenoemde rekenrente aan te passen. De rekenrente is van invloed op inschattingen voor toekomstige uitkeringsverplichtingen van verzekeraars aan polishouders. Als die wordt aangepast heeft dat onmiddellijk gevolgen voor de financiële positie van verzekeraars.

Delta Lloyd begon al met de aanpassing van renterisico’s vóórdat het officiële besluit van DNB bekend was. Volgens de centrale bank handelde Delta Lloyd handelde op basis van vertrouwelijke informatie om daarmee voordeel te behalen. Dat financiële voordeel schat DNB op 21,6 miljoen euro en dit bedrag is opgeteld bij de boete van 1,2 miljoen euro die DNB heeft opgelegd. Per saldo komt de boete daarmee op 22,8 miljoen euro.

Delta Lloyd liet afgelopen december meteen al weten het niet eens te zijn met de boete en stapte naar de rechter.

‘Managers Delta Lloyd hengelden naar informatie’

Op basis van anonieme bronnen stelde het Financieele Dagblad afgelopen januari dat DNB op 26 juni 2012 een delegatie van het Verbond van Verzekeraars had uitgenodigd om drie dagen later te komen vergaderen.

Nog voorafgaand aan die vergadering zijn hoge managers van Delta Lloyd gaan bellen en mailen om een idee te krijgen over de inhoud van de vergadering. Vervolgens is Delta Lloyd op 28 juni al begonnen te handelen in rentederivaten. Op 2 juli werd officieel bekend dat de rekenrente zou worden aangepast.

Officieel is er geen protocol voor dit soort situaties, maar een anonieme bron stelde tegenover het FD dat het “not done” is om naar aanleiding van een vergadering te gaan handelen in de markt. Delta Lloyd heeft zelf verklaard dat de verzekeraar niets heeft gedaan dat in strijd is met de wet.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl