Financieel toezichthouder AFM heeft vrijdag met klem weersproken dat de cryptomunt CombiCoin een vorm van goedkeuring van de toezichthouder heeft gekregen.
De Nederlandse startup Triaconta van oprichter Don Molenaar meldde dat de handel in cryptomunt CombiCoin weer is opgestart. In januari trapte Molenaar nog op de rem om gedoe met de financiële waakhond AFM te voorkomen.
De CombiCoin is een soort mandje met de dertig grootste cryptomunten van het moment. Door al deze koersen tegelijk te volgen zouden risico’s gespreid moeten worden en zou ‘beleggen’ in cryptomunten veiliger worden, al toonde onderzoek van Business Insider al aan dat deze belofte moeilijk in te lossen is.
Triaconta haalde in september 2017 bijna 2,2 miljoen dollar op via een initial coin offering (ICO), een soort digitale beursgang.
Begin januari bereikte de koers van de CombiCoin een hoogtepunt van ruim 58 dollar. Daags daarna werd de handel stopgezet nadat uit informele gesprekken met de AFM was gebleken dat de startup mogelijk als beleggingsinstelling zou worden aangemerkt.
De vergunning die benodigd is om als beleggingsinstelling te opereren, was voor Triaconta een brug te ver. "De vergunningaanvraag zelf kost je zo 20, 30K, bovendien zouden we een prospectus moeten uitgeven voor ons 'beleggingsproduct', wat nog eens 80K kost en een hoop tijd", vertelde Molenaar donderdag aan Sprout. "Maar nog een probleem: je kúnt niet eens aan de regels voldoen! Je bent verplicht de effecten waarin je handelt in bewaring te geven. Nou, er is geen enkele partij te vinden die cryptovaluta in bewaring neemt."
De oplossing die Triaconta heeft gevonden komt erop neer dat klanten hun CombiCoins voortaan bij een stichting kopen, die de omzet ter beschikking stelt aan een BV, die er vervolgens de dertig cryptovaluta mee inslaat. Verkopende klanten doen dat via dezelfde BV.
De AFM is echter ontstemd omdat Triaconta in een persbericht heeft gesuggereerd dat de toezichthouder 'groen licht' heeft gegeven voor de CombiCoin, zo meldt een woordvoerder tegen het FD. "De informatie die het bedrijf op zijn website communiceert komt niet overeen met wat Combicoin richting de AFM heeft gecommuniceerd', aldus de woordvoerder van de AFM. "Er loopt een onderzoek naar Combicoin en het spreekt voor zich dat we op basis van deze informatie daar nu verscherpt naar zullen kijken", aldus de AFM. 'En zullen ingrijpen als dat nodig is."