Nederlandse gemeenten verwachten in 2013 een totaalbedrag van 162 miljoen euro aan toeristenbelasting binnen te halen.

Dat maakt het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

Van alle belangrijke gemeentelijke heffingen steeg de toeristenbelasting het sterkst over de laatste 5 jaar. Dit jaar halen de Nederlandse gemeenten 36 procent meer binnen dan in 2008.

Tariefverhogingen zijn de grootste oorzaak van de stijging. In de afgelopen 5 jaar zijn daarnaast steeds meer gemeenten toeristen gaan belasten. De nieuwe gemeenten zijn verantwoordelijk voor een tiende van de stijging van de inkomsten met 43 miljoen euro.

Toeristenbelasting

Vijf jaar geleden inde nog slechts 72 procent van de gemeenten toeristenbelasting. Dit jaar stijgt dat naar 76 procent. Sinds 2008 hebben 24 gemeenten de belasting voor toeristen (her)ingevoerd, maar er zijn ook 5 gemeenten die de belasting juist hebben afgeschaft.

Door de herindelingen van gemeentes de afgelopen jaren is het absolute aantal gemeenten dat toeristenbelasting heft, afgenomen van 319 in 2008 naar 312 in 2013. Nederlandse gemeenten halen in totaal 2 procent van hun heffingsinkomsten uit het belasten van bezoekers.

Gemeenten gebruiken de toeristenbelasting ten onrechte om hun begroting rond te krijgen, stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN), de branchevereniging van onder meer hotels en restaurants.

Z i e ook: Toeristenbelasting stijgt naar 162 miljoen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten gebruiken de toeristenbelasting ten onrechte om hun begroting rond te krijgen. Dat stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN), de branchevereniging van onder meer hotels en restaurants.

Het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) maakte dinsdag bekend dat Nederlandse gemeenten in 2013 een totaalbedrag van 162 miljoen euro aan toeristenbelasting verwachten binnen te halen. Dat is 36 procent meer dan in 2008. Van alle belangrijke gemeentelijke heffingen steeg de toeristenbelasting het sterkst over de laatste 5 jaar.

,,De toeristenbelasting is bedoelt om de extra kosten van onderhoud aan bijvoorbeeld wegen op de toerist te kunnen verhalen, maar het is nu niet inzichtelijk waar de gemeenten die inkomsten aan uitgeven," aldus Hans Vugts, bestuurslid van KHN.

 

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl