De Nederlandse toerismesector krijgt een enorme klap door de coronacrisis in 2020.
Naar verwachting halveert het totale aantal toeristen ruimschoots van bijna 46 miljoen in 2019 tot iets meer dan 22 miljoen dit jaar.
Vooral buitenlandse toeristen blijven massaal weg.
Toerisme-organisatie NBTC denkt dat de markt pas in 2024 weer is hersteld.
De toeristische sector in Nederland is hard getroffen door de coronacrisis in 2020. Het aantal internationale toeristen daalt dit jaar naar verwachting met ruim 70 procent ten opzichte van vorig jaar tot iets minder dan 6 miljoen personen. Ook het binnenlandse toerisme daalt.
Dat zijn de conclusies van de Vakantiemonitor van NBTC en Royal Schiphol Group naar aanleiding van hun vierde meting. De Vakantiemonitor meet de invloed van de coronacrisis op het reisgedrag van bezoekers.
Waarschijnlijk komen er dit jaar slechts zo’n 6 miljoen buitenlandse toeristen naar Nederland, tegenover ruim 20 miljoen in 2019. “Deze cijfers zijn van het niveau van de jaren negentig en dat blijft voorlopig zo. Het herstel komt pas in 2024 is onze verwachting”, vertelt algemeen directeur Jos Vranken van het NBTC.
Ook in het binnenland vieren een derde minder Nederlanders vakantie in, waardoor naar verwachting zo'n 16,5 miljoen Nederlanders in eigen land op vakantie gaan.
Het totale toerisme daalt hierdoor met 52 procent dit jaar tot iets meer dan 22 miljoen, blijkt uit de prognose.
Door grote evenementen die voor 2020 op de planning stonden, zoals de F1-race in Zandvoort, het Eurovisie Songfestival en het EK voetbal, was voor de coronacrisis juist de verwachting dat Nederland dit jaar een recordaantal internationale bezoekers zou ontvangen.
Minder vakantieplannen voor slot 2020
De rest van 2020 hoeft de toerismesector geen inhaalslag te verwachten.
Het aantal vakantieplannen van buitenlandse en binnenlandse bezoekers neemt verder af voor de rest van dit jaar: 12 procent minder Nederlanders en 7 procent minder Belgen hebben vakantieplannen in de laatste maanden van 2020.
Vranken vindt het opvallend dat een kwart van de mensen met vakantieplannen de vakantie nog niet heeft geboekt. "Van deze 25 procent is minder dan de helft zich aan het oriënteren op vakanties, de andere helft dus nog niet. Het is überhaupt de vraag of deze mensen nog op vakantie gaan dit jaar, gezien het toenemend aantal besmettingen en het veranderende sentiment."
Vranken verwacht dat mensen ook volgend jaar nog zeer terughoudend en afwachtend blijven in hun reisgedrag. "We merken dat de meeste mensen vakanties willen boeken met flexibele annuleringsmogelijkheden. Dit heeft een enorme impact voor toeristische ondernemers. Het belang van steunmaatregelen en gerichte investeringen in duurzaam herstel van de toeristische sector is daarom groot."