- De Griekse minister van Toerisme nodigt Duitsers uit om te overwinteren in Griekenland, waar het seizoen een stuk milder is.
- Rusland verminderde de aardgasleveringen aan Duitsland en Europa de afgelopen maanden.
- Duitsland is bang dat Rusland zijn aardgastoevoer voor de winter volledig stopzet.
- Lees ook: Wat gebeurt er als Duitsland dit najaar gas moet rantsoeneren? ‘Als Duitsland een probleem heeft, hebben wij dat ook’
Griekenland heeft een voorstel voor Duitsers die zich zorgen maken over een tekort aan aardgas deze winter.
“Voor de herfst en de winter zou het voor ons Grieken een groot genoegen zijn om Duitse gepensioneerden te verwelkomen die een ‘mediterrane winter’ willen beleven met Griekse gastvrijheid en zacht weer”, zei Vasilis Kikilias, de Griekse minister van Toerisme, aan de krant Bild, in een donderdag gepubliceerd interview. “We wachten hier op jullie.”
De uitnodiging komt na maanden van Rusland die de aardgaskraan naar Duitsland en Europa steeds verder dicht draaide. Dit komt onder meer omdat energiebedrijven weigeren in roebels te betalen en omdat in Canada apparatuur is vastgelopen. Duitsland – de grootste economie van Europa – is nerveus geworden vanwege een mogelijke volledige stopzetting van de Russische gasleveringen voor de winter , omdat Moskou vergeldingsmaatregelen neemt tegen verregaande sancties in verband met zijn invasie in Oekraïne.
Maar, zoals de burgemeester van de Griekse havenstad Chania op het eiland Kreta aan Bild vertelde, “we hebben geen verwarming in huis nodig”.
"We nodigen elke Duitser die deze winter naar ons wil komen uit om hier te wonen - weg van de crises. Chania is de perfecte plaats om een crisiswinter door te komen: warme, vriendelijke mensen en misschien wel het beste klimaat van heel Europa," zei de burgemeester van de stad, Panagiotis Simandirakis, tegen Bild.
"Geen Duitser zal bevriezen in Griekenland," zei Simandirakis.
Berlijn probeert de aardgasvoorraad tegen begin november tot 90 procent op te vullen. De opslag is nu voor 65 procent gevuld, volgens de Duitse federale netwerkregulator, de energieregulator van het land.
Berlijn is al begonnen met de tweede fase van zijn noodgasplan van de in totaal drie fasen die het telt. De laatste fase kan tot rantsoenering leiden als de situatie verslechtert. Duitsland is afhankelijk van aardgas via pijpleidingen uit Rusland, dat goed is voor 35 procent van zijn invoer van de brandstof.
Het hoofd van het Duitse federale netwerkagentschap waarschuwde de consumenten donderdag dat hun maandelijkse facturen volgend jaar kunnen verdrievoudigen door de dalende invoer van Russisch aardgas, aldus de RND.