- Het aantal faillissementen in Nederland stijgt dit jaar naar verwachting met bijna 80 procent.
- Nederland is hiermee wereldwijd een van sterkste stijgers, stelt kredietverzekeraar Atradius.
- De verwachte toename van het aantal faillissementen staat in scherp contrast met 2020 en 2021.
- Lees ook: Modemerk Scotch & Soda maakt doorstart onder Amerikaanse vleugels: ‘Vrij grote groep werknemers’ behoudt baan
Het aantal faillissementen in Nederland stijgt dit jaar naar verwachting met bijna 80 procent. Dat schrijft kredietverzekeraar Atradius donderdag in een rapport.
Reden is de stopzetting vorig jaar van coronasteun door de overheid. Bedrijven die dankzij deze steun overeind bleven, zullen alsnog omvallen, aldus Atradius. Voor 2024 wordt ook nog een stijging van ruim 21 procent verwacht.
De toename in faillissementen staat in scherp contrast met 2020 en 2021, toen de overheid met grote ondersteuningspakketten kwam om het bedrijfsleven te helpen tijdens de pandemie. In deze jaren daalde het aantal faillissementen.
In 2022 – toen de steun net werd stopgezet – was al sprake van een stijging van het aantal faillissementen met 14 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Doordat er tijdens de coronajaren weinig faillissementen optraden, kan de verwachte stijging in 2023 misleidend overkomen, zegt Theo Smid, senior econoom van Atradius.
“In Nederland zijn de grote steunprogramma’s in het tweede kwartaal van 2022 stopgezet. In combinatie met de sterk gestegen energieprijzen, de hoge rente en de economische teruggang als gevolg van de oorlog in Oekraïne levert dit voor bedrijven grote financiële uitdagingen op”, aldus Smid. “Deze optelsom van factoren leidt in 2023 naar verwachting tot een forse stijging van het aantal faillissementen”.
Ook sterke stijging aantal faillissementen in Italië
Nederland behoort wereldwijd tot de landen waar de faillissementen in 2023 het hardst toenemen. Op één staat Zuid-Korea, met een verwachte stijging van 154 procent, gevolgd door Italië met 90 procent, Nieuw-Zeeland met 82 procent en vervolgens Nederland.
Ook in deze landen is de afgeschaalde overheidssteun volgens Atradius een van de redenen dat de faillissementen zullen toenemen.
Voor 2024 wordt verwacht dat wederom in Nieuw-Zeeland (62 procent) en Zuid-Korea (35 procent) de faillissementen het hardst stijgen.
Voor sommige landen rekent Atradius echter op een daling van het aantal faillissementen ten opzichte van 2022. Met name Spanje (-22 procent) en Zwitserland (-13 procent) kennen goede vooruitzichten, al komt dit waarschijnlijk omdat zij hoge aantallen bedrijfssluitingen kenden in de afgelopen twee jaren.
Voor 2024 rekent de kredietverzekeraar erop dat in Canada (-9 procent), het Verenigd Koninkrijk (-4 procent) en België (-5 procent) het aantal faillissementen afneemt.