Het in Europa gevestigde bedrijf zal activiteiten hebben in de Benelux, Centraal- en Oost-Europa en Azië. Een beursnotering in Amsterdam ligt voor de hand, maar het is niet honderd procent zeker dat ING hiervoor kiest. Bestuursvoorzitter Jan Hommen zei dat ook andere Europese beurzen een optie zijn.

ING maakte verder een herschikking bekend van het bestuur van de verzekeraar. De huidige topman van Nationale Nederlanden, Lard Friese, wordt binnen het bestuur verantwoordelijk voor de activiteiten in Europa en Azië. Daarmee lijkt het voor de hand te liggen dat hij uiteindelijk de leiding krijgt bij het nieuwe Europese verzekeringsbedrijf.

Pensioenen en levensverzekeringen

De Amerikaanse verzekeraar gaat zich richten op de markt voor pensioenen en levensverzekeringen. Het Amerikaanse deel van ING Investment Management, de vermogensbeheertak, gaat waarschijnlijk ook mee met de verzekeraar. Hoogstwaarschijnlijk wordt het bedrijf naar de beurs in New York gebracht.

ING moet de manier van boekhouden in lijn brengen met die van Amerikaanse concurrenten. Dit heeft financiële gevolgen. Het kapitaal van de Amerikaanse verzekeraar moet worden versterkt. In het vierde kwartaal zal dit leiden tot een last na belastingen van 0,7 miljard euro.

Veilige kant

De beursgangen zullen nog wel even op zich laten wachten. ,,Het vierde kwartaal van 2011 is mogelijk, maar ik geef er de voorkeur aan om aan de veilige kant van de streep te zitten: 2012'', zei Hommen. Hij voegde eraan toe dat het te vroeg is om te zeggen welk bedrijf eerst naar de beurs gaat.

Tegelijkertijd werkt ING ook aan de verkoop van WestlandUtrecht. Deze nieuwe Nederlandse bank, die sinds enige tijd ook actief adverteert in Nederland, komt later deze maand op eigen benen te staan. Topman Hommen zei dat ING zakenbanken heeft ingehuurd die potentiële investeerders moeten zoeken.

Het lot

Het lot van de Amerikaanse spaarbank ING Direct USA blijft nog in het ongewisse. ING wil het onderdeel graag houden en heeft daarom beroep aangetekend tegen de beslissing van Brussel dat ook dit onderdeel van de hand moet worden gedaan. ING kon weinig zeggen over de status van het beroep dat dient bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

De commissie legde de maatregelen op omdat ING tijdens de financiële crisis omvangrijke staatssteun heeft gekregen van de Nederlandse overheid. De staat deed in 2008 een kapitaalinjectie van 10 miljard euro. In 2009 nam de staat verder een groot deel van het risico op Amerikaanse hypotheekbeleggingen van ING over. De helft van de kapitaalinjectie is terugbetaald.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl