Het failliete Nederlandse deel van schoenenwinkelketen Bristol maakt geen doorstart. Dit melden curatoren Dagmar Dielissen-Breukers en Dirk de Jong.

Bristol werd in Nederland vorige maand failliet verklaard. Dielissen-Breukers zei enkele dagen later dat meerdere partijen interesse hadden getoond in een doorstart met de Nederlandse onderdelen van de Belgische schoenenwinkelketen.

Maar alle partijen zijn volgens de curatoren afgehaakt omdat Bristol meerdere keren een uitverkoop hield en een deel van de personeels- en huurovereenkomsten al was beëindigd. “Het was niet meer de onderneming die het ooit was en dan wordt een overname lastig”, zegt De Jong.

De Nederlandse winkels waren al dicht en een deel van de voorraden is los verkocht, aldus Dielissen-Breukers. De ongeveer vijftig overgebleven winkels in Nederland worden volgens haar zo snel mogelijk opgeleverd aan de verhuurders. Bij de keten werkten ongeveer 350 mensen.

Eerder deze maand openden de curatoren zeven Nederlandse vestigingen van Bristol voor een faillissementsuitverkoop. Daarmee leek de kans al kleiner op een volledige doorstart van de winkelketen in Nederland.

Einde oefening voor Bristol in Nederland

Het moederbedrijf van Bristol probeerde voor het faillissement al een partij te vinden, die de Nederlandse winkels wilde overnemen, maar dat lukte niet. 

In België vroeg het bedrijf eind mei een vorm van uitstel van betaling aan, waarmee het tijdelijk was beschermd tegen schuldeisers. Uiteindelijk hebben vier partijen een deel van de winkels in dat land overgenomen.

Euro Shoe Group kampt sinds 2019 met problemen, zoals de nasleep van de coronacrisis, hogere kosten voor huur en energie en minder koopkracht bij consumenten.

In België maakt Bristol wel een gedeeltelijke doorstart. Daar namen vier ondernemers een aantal winkels over. De Franse schoenenketen Chaussea heeft 62 Bristol-vestigingen en enkele medewerkers van het hoofdkantoor overgenomen. De andere drie partijen nemen twaalf winkels over.

LEES OOK: 7 duurzame energiebedrijven van ondernemer Kees Koolen failliet verklaard