De economische groei van China mag de komende vijf jaar niet lager uitvallen dan 6,5 procent.

Dat heeft de Chinese president Xi Jinping gezegd tegen het Chinese staatspersbureau Xinhua in een toelichting op het nieuwe vijfjarenplan van de Communistische Partij.

Alleen bij een groei van minimaal 6,5 procent dan kunnen de doelstellingen worden bereikt die Peking in de periode tot en met 2020 voor ogen heeft, aldus Xi. Het gaat daarbij om een verdubbeling van de economie en de inkomens in 2020 ten opzichte van 2010.

De president verklaarde verder dat China zich de komende jaren niet alleen op de groei moet richten, maar ook op de duurzaamheid van die vooruitgang.

De Chinese overheid rekent voor dit jaar op een economische groei van circa 7 procent. Dat zou de zwakste groei zijn sinds 1990. In het derde kwartaal ging de tweede economie van de wereld met 6,9 procent vooruit.

De Chinese premier Li Keqiang zei zondag eveneens dat China een groei van minstens 6,5 procent nodig heeft om de doelstellingen voor 2020 te kunnen behalen. In dat jaar moet China volgens Li een ,,redelijk welvarend'' land zijn. Ongeveer 70 miljoen Chinezen zouden dan niet meer in armoede horen te leven. Het is het dertiende vijfjarenplan van de Communistische Partij.

Chinese groeistatistieken

Over de daadwerkelijke groeiprestaties van China is internationaal de nodige discussie. Sommige economen twijfelen aan de betrouwbaarheid van de cijfers van het Chinese staatsbureau voor de statistiek, dat na afloop van elk kwartaal binnen twee weken het groeicijfer over de voorgaande drie maanden weet te produceren. Het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statisktiek (CBS) doet daar bijvoorbeeld minimaal zes weken over.

Afgelopen zomer stelden diverse westerse vermogensbeheerders dat recente groeicijfers van China eerder rond de 5 procent liggen dan de officieel gemelde 7 procent voor het tweede kwartaal van dit jaar.

Analisten gebruiken soms alternatieve maatstaven voor de Chinese groei, zoals de ontwikkeling van het vrachtvervoer op het spoor, het stroomverbruik en de groei van de kredietverlening door banken. Deze drie indicatoren werden door de huidige premier Li Keqiang gebruikt als alternatief voor officiële groeicijfers toen Li zelf partijchef was in de provincie Liaoning.

bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl