Het Britse stel Charlie MacVicar en Luke Walker verhuisde naar een dubbeldekker om op woonlasten te besparen.
Ze richtten de klassieke rode bus opnieuw in op 51 vierkante meter: met een badkuip, een volledig geoutilleerde keuken, houtoven en een inloopkast.
Ze wonen hier sinds 2018 en vinden het nog steeds hun beste besluit ooit.
Toen Charlie MacVicar (26) en haar vriend Luke Walker (27) gingen samenwonen, namen ze zich voor nooit gebonden te zijn aan een hypotheek of enorme bedragen aan huur uit te geven.
MacVicar’s vader bezit een stuk land in Essex waar het stel mocht wonen, en een beetje kon experimenteren met wonen. Dat varieerde van het ombouwen van een scheepscontainer tot het renoveren van een tiny house, Uiteindelijk resulteerde hun geëxperimenteer in de wat ruimere behuizing van een dubbeldekker.
Ze bekeken heel veel bussen voor ze in 2017 uiteindelijk stuitten op het perfecte exemplaar: een authentieke rode Go-Ahead London Volvo Plaxton. Een paar maanden voordat ze de bus kochten, vervoerde deze nog passagiers.
Ze kochten de bus voor 2.500 Britse ponden (omgerekend 2.850 euro), om die in een jaar voor 15.000 pond (omgerekend 17.086 euro) te vertimmeren. Sinds 2018 wonen ze er fulltime en forensden ze van en naar hun werk, totdat de Covid-pandemie alles platlegde.
Ze betalen vader MacVicar een bescheiden bedrag om op zijn land te mogen staan, voor het overige zijn hun kosten minimaal. De bus staat naast een vennetje geparkeerd. Het stel heeft zelfs twee geiten, Monty en Darwin.
"Als je dan toch in een bus woont en een vreemd leven leidt, kun je net zo goed twee geiten hebben," zegt MacVicar.
Geen van beiden kon bouwen of ontwerpen
MacVicar is logistiek coördinator, Walker werkt voor een verzekeringsmaatschappij. Geen van beiden had enige ervaring met klussen of verbouwen, laat staan van een bus. "Het was echt een schok voor ons," zegt MacVicar over de renovatie van de bus die nog gewoon over zitplaatsen beschikte.
"We waren echt overdonderd. Het was de eerste keer dat ik een schroevendraaier pakte." Gelukkig kreeg het stel hulp van familie en vrienden en huurden ze professionals in voor zaken als de stroomvoorziening en het sanitair.
Volgens MacVicar was het ontwerpen van het interieur een uitdaging omdat er nog maar weinig bussen zijn omgebouwd tot woningen. Er waren nauwelijks voorbeelden ter inspiratie voorhanden, noch bestonden er beproefde plattegronden voor een bus van 4,45 x 2,50 x 10 meter.
De bus is als een volwaardig huis uitgerust
De benedenverdieping telt niet alleen een compleet geoutilleerde keuken met oven, kachel, magnetron, gootsteen, wasmachine, ijskast en een eettafel voor drie, maar ook een woonkamer met een houtkachel en twee banken, en een klein werkplekje.
Beneden is ook de kleine badkamer met toilet en wastafel, de enige afgesloten ruimte in de verder open begane grond.
Geen douche, wel een Victoriaans bad op pootjes boven in de slaapkamer. Daar staan ook een tweepersoonsbed, twee nachtkastjes en een tv. De badkuip moest van boven in de bus getakeld worden. Er is ook een ruime inloopkast en kleedkamer.
"We hebben alles dat we ook in een huis zouden hebben, ik heb niet het idee dat we er iets ontbreekt. Het is ons gelukt, het werkt."
De bus heeft elektriciteit, Wifi, water en gas.
Volgens MacVicar is alles op de bovenverdieping maatwerk omdat de vloer hier oploopt. Op de begane grond moest de vloer opgehoogd worden om gas- en waterleidingen aan te leggen.
Ze moesten bovendien om de bestuurdersstoel en de assen heen werken omdat de bus ook nog moet kunnen rijden. Hoewel ze sinds 2018 op één plek staan, vonden ze het geen slecht plan om de bus mobiel houden.
Volgens MacVicar oogt en voelt de bus veel ruimtelijker omdat ze de ruimte open hebben gehouden. "Naarmate je meer zaken inbouwt, wordt de bus kleiner."
MacVicar's favoriete plek is de badkuip. Een bad nemen terwijl de zon naar binnen schijnt, met zicht op de geiten en het met lelies bedekte ven.
"Je vergeet gewoon dat je in een dubbeldekker woont. En dan schiet het je weer te binnen: Wacht eens, ik neem een bad in een dubbeldekker. Dat is een rare gedachte."
De bus is volgens MacVicar nooit af, er is constant werk in uitvoering. Zo is de houtkachel pas recentelijk ingebouwd. En er zijn plannen om deze zomer een buitendouche te bouwen.
Ruimte zat
"Ik herinner me dat we samen naar een flatje keken. Eerlijk gezegd voelt het alsof we meer ruimte hebben dan de meeste van onze vrienden." Het stel heeft ook nog eens zo'n 2.000 vierkante meter aan buitenruimte.
Klein wonen was voor geen van beiden een probleem, gewend als ze waren om bij hun ouders te wonen. Wat zoveel betekent als dat ze alleen een eigen kamer hadden en de rest van de ruimte moesten delen met familie.
"We zijn juist ruimer gaan wonen."
Volgens het stel is in de bus gaan wonen 'ons beste besluit ooit'
Ondanks dat ze op 10 minuten afstand wonen van winkels en een woonwijk, hebben ze veel privacy. Er zijn buren noch straatlantaarns. In plaats daarvan zijn ze omringd door door groen, een vijver en een roeiboot.
"'s Avonds is het echt bonus. Het is dan heel donker, er is geen sterveling en het is dan heel erg stil en vredig."
De bus bestaat voornamelijk uit ramen en MacVicar en Walker besloten geen gordijnen op te hangen: er is niemand om naar binnen te gluren en ze houden van de grote hoeveelheid daglicht die dan naar binnen valt.
MacVicar vindt het leven op de bus verrukkelijk, hoewel ze toegeeft dat de temperatuur een probleem kan zijn. De bus is niet geïsoleerd en ondanks de kachels en verwarmingselementen kan het 's winters heel koud zijn en in de zomer weer heel benauwd. Condens moeten ze in de gaten houden om schimmel te voorkomen.
"Dit is echt het beste dat we ooit gedaan hebben. Soms zit ik hier en klaag dat ik in een bus moet wonnen, maar meestal ben ik heel dankbaar dat we zoiets creatiefs hebben kunnen doen terwijl we helemaal geen creatieve mensen zijn".
Volgens MacVicar kunnen ze dankzij de bus genieten van de eenvoudige dingen in het leven, en het rustig aan doen.
"Ik vind het heerlijk om naar buiten te kunnen kijken en mijn geiten te zien en een landelijk gevoel te hebben. Dit si het beste dat ons is overkomen."
Lees meer over tiny houses:
- IKEA heeft in samenwerking met een partner óók een tiny house ontwikkeld: neem een kijkje in de Boho XL
- Dit hightech tiny house uit Singapore ziet eruit als een soort luxe caravan zonder wielen
- Dit is een tiny house van minder dan €10.000 dat je als een IKEA-pakket zelf in elkaar mag zetten
- Dit off-grid tiny house is een soort ruimtecapsule die helemaal zelfvoorzienend kan functioneren
- 2 Mexicaanse architecten maken van oude scheepscontainers tiny houses van minder dan €50.000 – kijk zelf