In maart werd hij nog gewipt als topman van Tinder, maar nu is hij weer terug op zijn oude plek: Sean Rad. Het klikte niet tussen zijn vervanger Chris Payne en het bedrijf.
Met Tinder kun je je liefdesleven spannender maken, maar de app zelf is ook vol van drama. Payne was topman sinds maart, nadat oprichter Rad onder druk van aandeelhouder IAC een stapje terug deed. Tinder had een zwaar jaar achter de rug, schrijft Fortune. Dieptepunt was een openlijke ruzie met medeoprichter Whitney Wolfe, die het bedrijf aanklaagde wegens ongewenste intimiteiten. Het kwam tot een schikking. De beschuldigde, Justin Mateen, hoofd marketing, verliet het bedrijf.
Payne werd gevonden naar een maandenlange zoektocht naar een goede vervanger voor Rad. Hij kwam van eBay, waar hij terechtkwam nadat zijn bedrijf Positronic door eBay werd overgenomen in 2009. Daarvoor werkte hij dertien jaar bij Microsoft. Als ervaren manager moest hij het bedrijf meer geld laten verdienen, na de eerste periode van onstuimige groei.
Geen goede match
Maar directielid Matt Cohler vertelt tegen Recode dat Payne niet goed bij Tinder paste. “Na een paar maanden werd het duidelijk dat het op de lange duur niets zou worden met Payne”, zegt Cohler. Volgens hem was iedereen het daarover eens, inclusief Payne. “Dus we dachten: laten we maar snel handelen.”
“Eén van de vragen waar de directie een antwoord op moet vinden is in hoeverre het bedrijf zich moet aanpassen aan de leider of andersom”, zegt Cohler. “In dit geval werd duidelijk dat beide partijen zich te veel geweld zouden moeten aandoen om het echt te laten werken. Aangezien ons bedrijf zo snel groeit, moet er tempo achter zitten. Ik ben er trots op dat iedereen zo volwassen was om de situatie onder ogen te zien en ernaar te handelen”, aldus Cohler.
Obsessief twitteren
Nog deze week raakte Tinder in een schandaal verzeild. Na een kritisch stuk over online dating in het blad Vanity Fair, ging Tinder in tientallen tweets tekeer tegen de journaliste die het stuk had geschreven. In het artikel schetst de schrijfster, Nancy Jo Sales, een weinig vleiend beeld van hoe twintigers relaties aangaan. Volgens haar zorgen datingapps als Tinder voor een mentaliteitsverandering.
Maar Sales had voor het artikel niet met Tinder gesproken, en dat wreef de app er in een dertigtal tweets in. "Als je ons de grond in wil schrijven met eenzijdige journalistiek, tja, dat is jouw voorrecht", luidde een van de tweets van Tinder tegen Sales. Ook klopte er volgens de app niets van de onderzoeken die Sales citeerde.
De tweettirade kwam Tinder op veel kritiek te staan. Donderdag moest de app toegeven dat het allemaal een beetje te veel van het goede was geweest, meldt CNN. "Het griefde ons dat het artikel niet de positieve ervaringen die de meerderheid van onze gebruikers dagelijks hebben belichtte", zei Tinder in een verklaring. "Het lag in onze bedoeling om de vele statistieken en geweldige verhalen te belichten die soms niet in de openbaarheid komen, en daarin gingen we te ver."
Huh, Tinder in Noord-Korea?
Eén van de tweets kreeg een staartje. Tinder claimde vele gebruikers te hebben in "China en Noord-Korea". Nou staat internet in de Kim-dictatuur onder streng toezicht, en zijn er überhaupt maar 1024 IP-adressen in het land bekend. Waarop journaliste Sales de vraag opriep: zit grote leider Kim Jong-un op Tinder? (Antwoord in Newsweek: als er al een Tinderaar in Noord-Korea is, is het waarschijnlijk een buitenlander)
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl