Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken, nu ook officieel kandidaat voor een zware post in de Europese Commissie, heeft dinsdag harde kritiek geleverd op de Russische president Vladimir Poetin. Poetin is volgens Timmermans “een meester in escalatie” van conflicten.

Timmermans zei dat dinsdag in de H.J. Schoo-lezing die jaarlijks door Elsevier wordt gehouden. Poetin voert volgens hem in Oekraïne een destructieve lijn.

En het lijkt er niet op dat hij van plan is daar van af te stappen, aldus de PvdA-minister. “Sterker nog, hij lijkt er dagelijks nog een schepje bovenop te doen. Het is een ervaringsfeit dat president Poetin een meester is in escalatie en nog niet de schoonheid van de-escalatie heeft ontdekt.”

Volgens Timmermans denkt Poetin dat hij Europa uiteindelijk altijd kan overbluffen. Poetin ziet ons in de traditie van de ‘Slavofielen’ als een “weke, slappe cultuur. Dit is een grote en voor Rusland uiterst kostbare inschattingsfout.”

Timmermans waarschuwde: “Een slappe houding van onze kant, leidt tot nog meer minachting bij Poetin. Dan zegt hij glashard dat er geen Russische troepen zijn in Oekraïne, terwijl de bewijzen er zijn. Dan zegt hij dat parachutisten verdwaald zijn.”

Niet toegeven aan Russische logica

Tegelijk waarschuwde hij ook dat Europa niet de fout mag maken door te denken dat het conflict in Oekraïne wel overwaait en dat we niet moeten toegeven aan de Russische logica van 'landjepik' en het destabiliseren van een buurland. Die logica zal anders ook elders opduiken. "De retoriek van president Poetin en de nu al vele maanden aanhoudende extreme, agressieve nationalistische retoriek in de Russische media doen het ergste vermoeden.''

Timmermans denkt dat Poetin bang is dat zijn eigen bevolking, net als de Oekraïners, met de Europese vlag zal demonstreren voor meer vrijheid en democratie. Onze huidige wereld vraag om 'realpolitik', zei Timmermans. Inzet van politieke, diplomatieke en militaire instrumenten zijn meer dan ooit nodig om onze veiligheid, welvaart en waarden te behouden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl