- Een 12-jarig meisje uit Engeland is van plan om video-app TikTok aan te klagen over de manier waarop het platform omgaat met data van kinderen.
- Het meisje, dat nog geen rechtszaak heeft gestart, wordt bijgestaan door de Britse kinderombudsman.
- Een TikTok-vertegenwoordiger verzekerde Business Insider dat privacy en veiligheid hoog in het vaandel staan bij het bedrijf en dat ze er alles aan doen om gebruikers van het platform – met name jongeren – te beschermen.
Een 12-jarig Engels meisje is van plan om video-app TikTok aan te klagen over de manier waarop het platform omgaat met de data van kinderen. Er zou sprake zijn van een schending van de Europese en de Britse privacywetgeving.
Het meisje, dat eind december het recht won om anoniem te blijven mocht ze een rechtszaak tegen TikTok aanspannen, wordt bijgestaan door de Britse kinderombudsman Anne Longfield.
Via de BBC liet Longfield het Londense Hooggerechtshof weten dat ze hoopt dat een zaak ertoe leidt dat TikTok de gegevens van het meisje moet verwijderen, en dat daarmee een precedent wordt geschapen.
Rechter Mark Warby kende het meisje eind december anonimiteit toe. Volgens de uitspraak van het Hooggerechtshof wees hij erop dat, indien haar identiteit onthuld wordt, het meisje een mogelijk doelwit is van pestgedrag van leeftijdsgenoten en vijandigheid van influencers “die het gevoel hebben dat hun status of inkomsten bedreigd worden”.
In zijn beschrijving van de geplande rechtszaak zei Warby dat het gaat om “serieuze kritiek op mogelijk essentiële aspecten van de werking van het platform”.
'Privacy en veiligheid staan hoog in het vaandel'
Een TikTok-vertegenwoordiger verzekerde Business Insider dat privacy en veiligheid hoog in het vaandel staan bij het bedrijf en dat ze er alles aan doen om gebruikers van het platform – met name jongeren – te beschermen.
Aangezien het verzoek zonder voorafgaande kennisgeving is ingediend, overweegt TikTok momenteel de gevolgen van een mogelijke rechtszaak.
Technisch gezien, volgens de algemene voorwaarden van het platform, zouden kinderen onder de 13 jaar geen TikTok-account aan mogen maken.
Eerdere privacyschending
Het is niet de eerste keer dat de video-app onder vuur komt te liggen over de manier waarop het omgaat met data van kinderen. In februari 2019 schikte TikTok (destijds bekend onder de naam Musical.ly) voor 5,7 miljoen dollar met de Amerikaanse toezichthouder FTC (Federal Trade Commission). Ook toen ging het om het illegaal verzamelen van gegevens van kinderen onder de 13.
In mei vorig jaar beschuldigden twintig belangengroepen TikTok ervan de schikking met de FTC niet te zijn nagekomen. Volgens hen beschikte het platform nog steeds over gegevens van kinderen onder de 13 met een account.
In Nederland doet de Autoriteit Persoonsgegevens onderzoek naar TikTok. De toezichthouder wil weten of de privacy van gebruikers wel goed gewaarborgd is, met name die van jonge kinderen.