De Amsterdamse aandelenbeurs is donderdag licht lager geopend. Ook de andere Europese aandelenmarkten toonden overwegend kleine verliezen.

De handel staat volledig in het teken van het belangrijke rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 407,39 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 663,56 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stonden vlak tot 0,2 procent lager.

Beleggers verwachten dat de ECB nieuwe maatregelen zal aankondigen om de economie verder te stimuleren en de aanhoudend lage inflatie in de eurozone te bestrijden. Tot het arsenaal van de centrale bank behoren onder meer een verlaging van de rente en onconventionele maatregelen zoals het opkopen van obligaties.

Grootste daler in de AEX was SBM Offshore met een verlies van bijna 2 procent. Het Financieele Dagblad meldde dat de maritiem dienstverlener onder vuur ligt van CFRA, een invloedrijk Amerikaans onderzoeksbureau dat de wereld afspeurt naar boekhoudtrucs bij bedrijven. CFRA twijfelt volgens de krant over de resultaten die SBM over 2013 rapporteerde.

ING won 0,4 procent. Het financiële concern brengt zijn verzekeringstak Nationale-Nederlanden (NN) snel naar de beurs. Als de marktomstandigheden het toelaten, krijgt een minderheidsbelang binnen 2 maanden een notering in Amsterdam.

In Parijs zakte BNP Paribas 0,4 procent. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) waarschuwde dat de miljardenboete die de Franse bank boven het hoofd hangt, gevolgen zou kunnen hebben voor de kredietbeoordeling. De Amerikaanse autoriteiten dreigen de bank een boete op te leggen van ruim 7 miljard euro voor schending van handelssancties.

Rémy Cointreau verloor 1,7 procent. De zwakke verkopen in China hebben de winst en omzet van het Franse drankenconcern in het afgelopen gebroken boekjaar sterk onder druk gezet. Rémy Cointreau heeft veel last van de anticorruptiecampagne van de Chinese overheid. Daardoor zijn dure cadeaus en grote feesten niet meer zo in trek in het Chinese zakenleven.

De euro was 1,3603 dollar waard, tegen 1,3620 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 102,31 dollar. Brentolie werd ook 0,3 procent goedkoper, op 108,11 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl