Regeringen over de hele wereld broeden op een reactie op de ongekende importtarieven die de Amerikaanse president Donald Trump de handelspartners van de Verenigde Staten heeft opgelegd. De vraag is of ze kiezen voor vergelding en tegenmaatregelen nemen, zoals China deed, of voor de-escalatie en onderhandelen om tot een vergelijk met de VS te komen, mogelijk met concessies waar Trump op hoopt.

Meer dan vijftig landen hebben de afgelopen dagen contact opgenomen met het Witte Huis om te onderhandelen over de importheffingen van de Verenigde Staten. Dat heeft directeur Kevin Hassett van de nationale adviesraad voor economische zaken van het Witte Huis zondag gezegd in een interview met ABC News.

“Het feit is dat landen boos zijn en vergeldingsmaatregelen nemen en trouwens ook aan de onderhandelingstafel komen”, stelde Hassett. “Ze doen dat omdat ze begrijpen dat zij een groot deel van de heffing dragen. Ik denk dus niet dat de Amerikaanse consument er veel van zal merken.”

Veel economen waarschuwen juist voor een hogere inflatie en een mogelijke recessie in de Verenigde Staten als gevolg van de importheffingen. Importeurs berekenen de extra kosten vaak door aan klanten.

Musk hoopt op vrijhandelszone tussen VS en Europa

Elon Musk liet een opvallend geluid uit de VS horen, dat diametraal lijkt te staan op het beleid van Trump. Hij zegt te hopen dat er op termijn een vrijhandelszone tussen de Verenigde Staten en Europa ontstaat, zonder importheffingen. Dit zei de miljardair via een videoverbinding op een congres van de rechtse Italiaanse partij Lega in Florence.

"Uiteindelijk hoop ik dat er overeenstemming komt dat zowel Europa als de Verenigde Staten idealiter, in mijn ogen, naar een situatie zonder tarieven zouden moeten gaan", zei Musk in gesprek met Lega-leider Matteo Salvini.

De Amerikaanse president Donald Trump maakte eerder deze week bekend dat voor de Europese Unie een importtarief van 20 procent gaat gelden. Eerder kondigde hij al heffingen van 25 procent op staal en aluminium aan. De EU is van plan om die heffingen deze maand te vergelden en dreigde ook met tegenmaatregelen voor de nieuwste heffingen.

Ook sprak Musk de hoop uit op meer bewegingsvrijheid tussen de VS en Europa. "Als mensen in Europa of Noord-Amerika willen werken, zou dat volgens mij moeten kunnen", zei hij, waaraan hij toevoegde dat hij dit ook heeft geadviseerd aan Trump.

Musk treedt op als adviseur van de president en was verantwoordelijk voor het efficiënter maken van de Amerikaanse overheid. Volgens aangekondigde bezuinigingsoperaties zullen veel ambtenaren hun baan verliezen. Nieuwssite Politico meldde eerder deze week dat de miljardair de komende weken een stap terug doet binnen de overheid.

Indonesië kiest voor onderhandelen

G-20 lid Indonesië, het grooste moslimland ter wereld, zal de Amerikaanse importheffingen van 32 procent voor goederen uit het land niet vergelden. Volgens minister van Economische Zaken Airlangga Hartarto zet Indonesië in op diplomatie en onderhandelingen om oplossingen te vinden die voor beide landen voordelig zijn.

"Deze aanpak is gekozen met het oog op de langetermijnbelangen van de bilaterale handelsrelatie, en om het investeringsklimaat en de nationale economische stabiliteit te behouden", zei de minister in een verklaring. Hij voegde eraan toe dat de Indonesische regering sectoren die mogelijk worden getroffen, zoals de kleding- en schoenenindustrie, zal ondersteunen.

De regering in Jakarta heeft onder meer aangekondigd een delegatie naar de VS te sturen om te onderhandelen. Daarnaast wil het land naar manieren zoeken om de handel met Europese landen te vergroten, als alternatief voor de handel met de VS.

Naast Indonesië werden ook andere landen in Zuidoost-Azië geconfronteerd met relatief hoge Amerikaanse importheffingen. Het gaat om ontwikkelingslanden die bekendstaan om goedkope producten van onder meer kleding voor de westerse markt, zoals Cambodja en Vietnam. Deze twee landen krijgen heffingen van respectievelijk 49 procent en 46 procent opgelegd.

Amerikaanse en Vietnamese bedrijven roepen op tot uitstel hoge tarieven voor Vietnam

In Vietnam klinkt de roep om uitstel van de heffingen steeds luider. Zo schreven de Vietnamese kamer van koophandel VCCI en de Amerikaanse kamer van koophandel in Hanoi AmCham een brief aan de Amerikaanse handelsminister Howard Lutnick. Zij pleiten voor lagere tarieven die "Amerikaanse bedrijven, de economie en consumenten helpen".

Amerikaanse en Vietnamese bedrijven vrezen dat de heffing de handelsbetrekkingen tussen de twee landen kan schaden. "Lagere tarieven voor producten die Vietnam binnenkomen en voor producten die de Amerikaanse consument bereiken, zullen Amerikaanse bedrijven, de economie en consumenten helpen", stellen AmCham en VCCI. "Hogere tarieven niet."

De importheffing voor Vietnam is een van de hoogste die de Amerikaanse president Donald Trump woensdag heeft aangekondigd. Het land is een belangrijke producent van sportschoenen en kleding voor de westerse markt, onder andere voor Nike en Adidas.

LEES OOK: Importheffingen Trump raken ook afgelegen eilandengroep bij Antarctica, waar alleen pinguïns en vogels leven