- Nederlanders werken gemiddeld 6,8 uur per week thuis: ruim dubbel zoveel als voor de coronapandemie, zo meldt TNO.
- Werknemers die voorheen al (deels) vanuit huis werkten, hebben het aantal thuiswerkuren fors uitgebreid, van 5 naar gemiddeld 20 uur per week.
- Bij een op de vijf werknemers zijn hier geen afspraken over gemaakt.
- Lees ook: Bijna helft Nederlandse werknemers klaagt over te weinig flexibiliteit werkgever bij thuiswerken
Thuiswerken lijkt niet meer weg te denken bij veel bedrijven. Het aantal werknemers dat (deels) vanuit huis werkt, is sinds de coronapandemie fors gestegen en dat lijkt voorlopig niet te veranderen, zo blijkt uit onderzoek van TNO onder ruim 6.000 werknemers.
Bijna twee op de drie werknemers werkt nog steeds volledig op locatie, vooral omdat het werk het niet toelaat om om vanuit huis te werken. Dat is iets minder dan voor de pandemie.
Maar het aantal thuiswerkuren is sinds de coronapandemie meer dan verdubbeld, van 2,6 uur per week naar 6,8 uur per week. Dit betekent dat werknemers die voor de pandemie al deels thuis werkten, het aantal thuiswerkuren fors hebben uitgebreid: van 5 uur per week in 2019 naar bijna 20 uur per week medio 2023. Zij werken dus zeker de helft van hun werktijd vanuit huis.
Volledig vanuit huis werken, komt nog altijd zelden voor. Slechts 6 procent van de werknemers werkt alle dagen thuis. Dit wordt vaak ingegeven door gezondheidsklachten.
Dat medewerkers vaak ook op locatie werken, heeft vooral te maken met sociale aspecten: het contact en samenwerking met collega's. De belangrijkste reden om ook thuis te werken komt door een combinatie van factoren, waaronder de aard van het werk, minder reistijd en omdat medewerkers zich thuis beter kunnen concentreren en productiever zijn dan op kantoor.
Meeste werkgevers staan thuiswerken toe, maar bij slechts een minderheid is dat formeel vastgelegd
Toch bestaat er volgens TNO nog veel onduidelijkheid over thuiswerken. 90 procent van de werkgevers staat thuiswerken toe, maar bij slechts een op de drie werknemers is dat formeel vastgelegd. Bij een op de vijf werknemers zijn hierover helemaal geen afspraken gemaakt.
Van alle werknemers die (deels) thuis werkten, krijgt 65 procent een thuiswerkvergoeding.
Een nadeel van thuiswerken is wel dat het leidt tot minder beweging. In 2019 brachten werknemers nog gemiddeld 4,9 uur van hun werkdag zittend door. Medio 2023 was dat gestegen naar 5,3 uur. Het aantal uren dat een werknemer gemiddeld achter een beeldscherm doorbracht steeg in die periode van 4,6 uur per dag naar 5,6 uur per dag.