- Het kabinet gaat de coronamaatregelen in drie stappen grotendeels afschaffen.
- Het thuiswerkadvies wordt per direct aangepast en vanaf 25 februari verdwijnt dit.
- Er blijven vanaf 25 februari nog 2 maatregelen van kracht.
- Lees ook: Europese antivaxxers zoeken hun toevlucht in een afgelegen oord van ‘vrije, conservatieve denkers’ in Paraguay
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid gaat “met veel vertrouwen” de nieuwe fase tegemoet waarin bijna alle coronamaatregelen worden afgebouwd. Volgende week vrijdag verdwijnen bijna alle beperkingen, maakte hij dinsdag op een persconferentie bekend.
“Ik ben echt optimistisch”, zei de bewindsman. De hoge besmettingsaantallen en de lage opnames van coronapatiënten in de ziekenhuizen maken hem hoopvol. Die versoepeling van 25 februari gaat “gewoon door”, zei hij. Dan worden bijna alle beperkingen afgeschaft.
De afgelopen maanden stegen de coronabesmettingen tot enorme hoogten. Wekelijks werden soms een half miljoen besmettingen gemeld. Volgens de zorgminister lijken we op dit moment “net op of over de piek heen.”
Afbouw coronamaatregelen in 3 stappen
Het kabinet bouwt de maatregelen in drie stappen af. “Alles gaat weer open”, aldus Kuipers. Dat gaat snel en in grote stappen, zei hij. Maar “we nemen een risico.”
Als eerste verdwijnt per direct het advies om thuis maar vier mensen te ontvangen. Ook versoepelt het thuiswerkadvies. Ook de aangekondigde versoepeling van het thuiswerkadvies gaat meteen in. Het advies was tot nu toe nog om volledig thuis te werken als dat kan. Dat wordt nu: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor.
Vrijdag 18 februari mag de horeca en cultuur open tot 01.00 uur. Hier verdwijnt het mondkapje en de verplichte zitplaats. Ook wordt de isolatieduur van besmette mensen ingekort naar vijf dagen.
De laatste stap volgt op 25 februari. Dan verdwijnen bijna alle maatregelen, ook het coronatoegangsbewijs. Om kwetsbaren te beschermen, blijft het mondkapje verplicht in het ov en op de luchthaven.
Er blijven vanaf 25 februari nog twee maatregelen van kracht.
1) Voor grote evenementen met meer dan 500 mensen binnen zonder vaste zitplaats is een verplichte coronatest nog wel noodzakelijk. Dit is het zogenoemde 1G-beleid.
2) In het openbaar vervoer en op luchthavens moeten mensen voorlopig nog een mondkapje blijven dragen, juist omdat "kwetsbaren daar gebruik van moeten kunnen maken", aldus Kuipers.
Kuipers vraag om aandacht voor kwetsbaren
Buiten die situaties moeten mensen volgens Kuipers ook rekening houden met elkaar. "Als je omgaat met kwetsbaren, wees dan ook extra voorzichtig. Dat kan je bijvoorbeeld ook doen met een zelftest. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Niet alleen van kwetsbaren, maar ook van de omgeving."
"De kans dat je besmet raakt is groot, dus ook de kans dat je het virus overdraagt op iemand met een kwetsbare gezondheid", aldus Kuipers.
Deskundigengroep OMT vroeg eerder ook aandacht voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Over het algemeen is de omikronvariant veel minder ziekmakend dan eerder varianten, maar voor risicogroepen kan een besmetting alsnog ernstige gevolgen hebben.
Ondanks de forse versoepelingen in het coronabeleid die het kabinet deze week doorvoert, blijft het verstandig om onderling afstand te houden en een mondkapje te dragen.
Op 15 maart gaat het kabinet naar de laatste maatregelen kijken.