De Franse econoom Thomas Piketty vindt dat verdere fiscale en monetaire integratie in Europa hard nodig is.
Wat betreft de uitgifte van gezamenlijke schulden via eurobonds acht Piketty het denkbaar dat een kleinere groep daarmee start: bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje en Italië.
Piketty is zeer kritisch over de houding van de Nederlandse regering en vindt ook dat het Nederlandse belastingregime voor (grote) bedrijven veel te soepel is.
De Franse econoom Thomas Piketty verwierf wereldwijd bekendheid met boeken over ongelijkheid in het huidige kapitalistische systeem. In de huidige coronacrisis staat Piketty vierkant achter eurolanden die pleiten voor de uitgifte van gezamenlijke schulden, zogenoemde eurobonds.
Met de opstelling van de Nederlandse regering heeft Piketty weinig op, zo blijkt uit een interview met de site Politico.
Eerder deze maand werden de landen van de eurozone het eens over een eerste steunpakket van 540 miljard euro voor de coronacrisis. De onderhandelingen gingen wel gepaard met fikse meningsverschillen.
Zuidelijke landen zoals Italië en Spanje, maar ook Frankrijk, vinden het tijd voor zogenoemde eurobonds bij de aanpak van de coronacrisis, maar Nederland is hier een principieel tegenstander van.
De variant van eurobonds waar Zuid-Europese landen voor pleiten, gaat uit van een gemeenschappelijke dekking door alle eurolanden. In de praktijk betekent dit dat financieel solide landen als Nederland en Duitsland hun kredietwaardigheid uitlenen aan landen als Italië en Spanje. Die landen kunnen dan relatief goedkoop lenen, terwijl Nederland duurder uit is dan als het zelfstandig leent op de kapitaalmarkt.
Hier speelt ook een groot politiek probleem: de eurozone is geen politieke unie, maar een club van landen die verregaand samenwerken. Bij de uitgifte van eurobonds hoort eigenlijk ook verregaande politieke controle: als Italië gebruikmaakt van de kredietwaardigheid van Nederland, zou Nederland eigenlijk ook direct moeten kunnen meebeslissen over de Italiaanse begroting.
Over de politieke kant van de uitgifte van eurobonds leeft echter in de verste verte geen overeenstemming tussen de eurolanden.
In het interview met Politico stelt Piketty dat de uitgifte van eurobonds niet hetzelfde is als gezamenlijke schuld. Individuele landen blijven verantwoordelijk voor het aflossen van hun schulden. Maar de Franse econoom vindt wel dat er met een gemiddelde rente gewerkt moet worden, waarbij zwakkere eurolanden kunnen profiteren van de sterke financiële huishouding van Nederland.
Frankrijk, Italië en Spanje kunnen starten met eurobonds
Volgens Piketty zouden Frankrijk, Italië en Spanje ook met z'n drieën het voortouw kunnen nemen en als kleinere club met elkaar eurobonds uitgeven, suggereert hij tegenover Politico.
Om meer fiscale integratie in Europa af te dwingen vindt Piketty het ook noodzakelijk om af te stappen van het principe van unanimiteit bij beslissingen over gemeenschappelijk belastingen of schulduitgifte. Hij ziet landen als Nederland en Luxemburg hierbij als dwarsliggers.
De Franse econoom vindt dat een "groep van welwillende landen een apart besluitvormingsmechanisme moet ontwikkelen, gebaseerd op besluiten bij meerderheid", zegt hij tegen Politico.
In het interview beschuldigt Piketty de Nederlandse overheid er ook van veel te soepel te zijn met de belastingheffing op bedrijven. "Deze houding, waarbij je als het ware de belastinginkomsten van anderen landen steelt, is niet constructief. Wat zouden we moeten als alle landen dat zouden doen?"