De vakbonden mochten dit weekend pas op het allerlaatste moment aansluiten bij het overleg over de redding van V&D. Het was een kort gesprek, want de bonden gaan niet akkoord met de loonsverlaging die V&D van het personeel verlangt. Zijn de bonden koppig of hebben ze gelijk? 

Het hele weekend is er koortsachtig overlegd tussen de directie van V&D, eigenaar Sun Capital, verhuurder IEF Capital en de banken. Er lijkt inmiddels een reddingsplan te liggen, waarbij de verhuurders van de 63 panden van de warenhuisketen flink wat water bij de wijn doen. En dat is nodig, want de verliezen van V&D bleven de afgelopen jaren maar oplopen.

De enige manier om het concern nog te redden, is door drastisch in de kosten te snijden, zo stelde de directie van V&D de afgelopen weken meermaals. De 60 miljoen euro die eigenaar Sun Capital extra zou willen investeren is namelijk bij lange na niet genoeg.

Naast de huur van winkelpanden ligt het dan erg voor de hand om een offer van het personeel te vragen in de vorm van een loonsverlaging. Personeelskosten zijn goed voor ongeveer de helft van alle kosten. V&D vroeg het personeel 5,8 procent van het loon in te leveren. Die besparing zou het warenhuis structureel 10 miljoen euro per jaar opleveren.

X0nKE

Toch werden CNV en FNV afgelopen weekend pas laat uitgenodigd om te komen praten. Het was een erg kort gesprek. V&D bleek niet bereid te praten over iets anders dan een loonoffer van 5,8 procent -- eventueel uitgesmeerd over twee jaar -- van de kant van het personeel.

"Wij waren wel bereid te praten over een kleiner loonoffer, maar van hooguit 2 procent, en dan alleen als daar garanties ten aanzien van werkgelegenheid tegenover stonden", zei CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer na afloop van het gesprek zondag.

Het is verleidelijk om de bonden het verwijt te maken dat ze met hun koppige houding V&D naar de knoppen helpen. Maar ze hebben een paar hele goede redenen om niet in te gaan op de voorstellen van V&D.

Nu lager loon, is straks een lagere uitkering

De bonden zijn wel bereid om te praten over loonsverlaging, maar niet zonder dat daar werkgelegenheidsgaranties aan vast zitten. En dat is ook logisch.

Stel dat de bonden nu akkoord gaan met een loonsverlaging van 5,8 procent, dan kan dat behoorlijke gevolgen hebben voor het personeel als het over een jaar alsnog misgaat met V&D. De werkloosheidsuitkering wordt dan namelijk gebaseerd op het loon in het afgelopen jaar.

Nu kun je natuurlijk stellen dat medewerkers van V&D dat risico maar moeten nemen. Een offer om het bedrijf te redden en, niet minder belangrijk, hun eigen baan. Maar het wordt veel vervelender als slechts een deel van het personeel op straat komt te staan.

Stel dat V&D in 2016 besluit om grondig te gaan reorganiseren en een aantal warenhuizen gaat sluiten. Een deel van het personeel komt dan alsnog op straat te staan. In dat geval heeft een deel van de medewerkers een offer gebracht om het bedrijf én de banen van collega's te redden, maar zitten ze zelf thuis werkloos met een lagere werkloosheidsuitkering. Een dergelijk scenario kan de vakbond onmogelijk verkopen.

Precedentwerking

En er is nog een reden voor de vakbond om de hakken in het zand te zetten. De bonden zijn als de dood dat, als ze bij V&D akkoord gaan met een forse loonsverlaging, binnenkort veel andere werkgevers voor de deur staan met soortgelijke eisen.

Het personeel van Blokker kreeg maandagavond te horen dat er circa 440 banen verdwijnen bij het bedrijf. "De loonkosten moeten meer in lijn worden gebracht met de dalende omzetten in de winkels", staat in een verklaring. Een loonoffer is niet gevraagd, maar is in de toekomst niet uitgesloten.

Als de bonden in het geval van V&D te snel toegeven, verzwakt dat hun onderhandelingspositie bij toekomstige conflicten.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Lees ook

Zoveel winkelruimte komt er vrij als V&D omvalt

'Managers V&D zetten personeel onder druk om te tekenen voor loonsverlaging'

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl