Thierry Baudet maakt tongen los.
Of het nu is om zijn bedenkelijke meningen over vrouwen, zijn schokkende uitspraak over “homeopatische verdunning van de Nederlandse bevolking” of het lavendelzakje waar hij geregeld aan ruikt.
Op het Binnenhof is de 34-jarige politicus een opvallende verschijning. De leider van Forum voor Democratie slaagde erin om met twee zetels in de Kamer te komen en moet duidelijk nog een hoop leren.
Zo kwam hij al een paar keer in aanvaring met Kamervoorzitter Khadija Arib, omdat hij de grenzen van de regels opzoekt. En af en toe komt hij grappig uit de hoek. Kijk maar mee:
Baudet begint zijn eerste toespraak als Kamerlid in het Latijn. Hij wordt al snel teruggefloten door Kamervoorzitter Arib: “Nederlands is de voertaal in ons parlement.”
Wat Baudet precies zei, was lastig te horen. Voor zover Business Insider het kon verstaan zei hij: Quousque tandem factionem cartellum et officiorum machina patientia nostra abutitur, dum navis pretoria ressurectionis ad profi(cis?)cendum parata est.
Vrij vertaald komt dat neer op: Hoelang stelt het partijkartel en de baantjescarroussel ons geduld nog op de proef, terwijl het vlaggenschip van de renaissancevloot klaar ligt?
Baudet heeft hier een eigen variant gemaakt op een beroemde uitspraak van de Romeinse redenaar Cicero: Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra? [Hoelang nog, Catalina, stel je ons geduld op de proef?]
Baudets variant is overigens geen correcte Latijnse zin. Hij verzint woorden en maakt grammaticale fouten.
In een ander betoog citeert Baudet de tovenaar Gandalf uit Lord of the Rings. Alleen doet hij dat niet correct.
"Het is tijd dat we veranderen. Het is tijd dat we een voorbeeld nemen aan Gandalf, die zei: ‘You will not pass’. Dat is ons beleid", aldus Baudet.
Net als met Latijn kan de jonge politicus op het gebied van filmcitaten wel een bijspijkercursus gebruiken. De tovenaar zei in Lord of the Rings niet “You will not pass” maar “You shall not pass”.
Overigens is ook de comeback van staatssecretaris Klaas Dijkhoff niet helemaal juist. Gandalf de Grijze sterft inderdaad in gevecht met een demonische Balrog, maar hij keert later terug als Gandalf de Witte en helpt zo alsnog Frodo om zijn missie te voltooien.
Baudet jaagt zijn collega-Kamerleden op stang met zijn verzoek om hoofdelijke stemming voor elk van zijn vijf moties.
Forum voor Democratie diende vijf moties over asielbeleid in en vroeg hoofdelijke stemming aan zodat duidelijk werd "waar de partijen nu echt voor staan".
Bij een hoofdelijke stemming moeten alle Kamerleden één voor één mondeling voor of tegen stemmen. Met vijf moties zou dat veel tijd in beslag nemen.
Onredelijk veel tijd, oordeelden andere fractievoorzitters. Ze spurtten na Baudets verzoek naar de microfoon om te zeggen dat ze tegen alle vijf moties zijn en dat hoofdelijk stemmen over een motie voldoende is. Daar ging Baudet mee akkoord.
Baudet wil een motie uit het hoofd indienen, maar in de Tweede Kamer moet dat schriftelijk gebeuren.
Het lijkt een favoriet bezigheid van Baudet: moties indienen. Hij wil het soms zelfs uit het hoofd doen, terwijl dat schriftelijk moet gebeuren. Dat leidde tot volgende gesprek tussen Baudet en voorzitter Arib:
Baudet: "Ik heb het nog niet op papier, maar in het hoofd is het aanwezig."
Arib: "Maar zo werkt het niet. U moet het echt op papier hebben. Dus. Volgende keer."
Baudet: "Waar staat dat?"
Arib: "Ja, dat zoeken we voor u op. Maar we hebben geschreven regels, maar ook ongeschreven regels. En het is echt zo dat het ook rondgedeeld moet worden."
Daarop krabbelt Baudet zijn motie op een leeg A4'tje.
Nog een voorbeeld van Baudet die de regeltjes niet kent: hij vergeet zich in te schrijven voor een debat, maar wil toch meedoen.
Baudet staat bij de microfoon in de Tweede Kamer om een bijdrage te leveren. Kamervoorzitter Arib is verrast. De Forum-leider heeft zich namelijk niet ingeschreven voor het debat.
Het is volgens het Reglement van Orde wenselijk dat Kamerleden zich van tevoren aanmelden als spreker in een debat. Zo kunnen andere Kamerleden reageren op het betoog dat diegene houdt. Wel zo eerlijk, anders kan iemand anderen bevragen zonder zelf verantwoording af te hoeven leggen.
Ook is de duur van een debat zo beter in te schatten, wat handig is voor de algehele planning. Als iedereen onaangekondigd meedoet, kunnen debatten uren duren en komen andere vergaderingen in het gedrang.
Arib wijst Baudet op de regels en krabbelt na een korte woordenwisseling zijn naam alsnog op de inschrijflijst.