OPINIE – Überzeugungen sind gefährlichere Feinde der Wahrheit, als Lügen, schreef de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche zo’n 140 jaar geleden.
Ofwel: als je uit ideologische overwegingen zo sterk overtuigd bent van iets dat feiten of ontwikkelingen geen invloed hebben op je standpunt, dan is dat eigenlijk ernstiger dan simpelweg liegen.
“Ik ben ideologisch tegen de EU, tegen de interne markt, tegen de open grenzen, tegen de euro, tegen het hele ding. Dat staat in ons verkiezingsprogramma en is al jaren onze lijn”, zegt Forum voor Democratie-aanvoerder (FvD) Thierry Baudet tegen de Volkskrant. Dit ter onderstreping van het standpunt dat zijn partij nog steeds vóór een vertrek van Nederland uit de Europese Unie is. De zogenoemde Nexit.
Baudet fluit hiermee de FvD-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Henk Otten terug. Die leek afgelopen weekend te suggereren niet bijzonder enthousiast te zijn over het idee van de Nexit. “Laten we de interne markt behouden. Wat wij willen, is terug naar de EEG waarin we economisch samenwerkten. We willen een assertiever beleid richting Brussel”, zei Otten afgelopen zondag tijdens een debat tussen lijsttrekkers voor de Eerste Kamer.
Daar ziet Baudet niets in: “Het grote probleem is dat mensen geleerd hebben dat de EU en handel met elkaar te maken hebben. Dat is niet zo. Als je handel wilt drijven, moet je niet in een douane-unie zitten met harmonisatieregels. Zeker niet als de leden van die unie de minste groei meemaken de komende decennia. Als je geld wilt verdienen, moet je met India handelen. Dat schiet echt op. Dit is wat ik vind en daar heb ik jarenlang over nagedacht en meerdere boeken over geschreven”, aldus Baudet tegen de Volkskrant.
Nexit zonder douane-unie
Deze invulling van het Nexit-standpunt is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Baudet heeft erover nagedacht, maar lijkt elk inzicht in het belang van en de werking van geïntegreerde, grensoverschrijdende productketens te negeren. Nexit betekent voor Baudet zoals hij aangeeft: geen douane-unie met harmonisatieregels.
Typisch voor een douane-unie is dat bijvoorbeeld Nederlandse toeleveranciers van de Duitse auto-industrie relatief probleemloos aansluiting hebben over de grens. Iets dat cruciaal is voor de regio Noord-Brabant. Harmonisatieregels dienen ervoor om dit soort productketens soepel te laten werken.
Ook als je vindt dat de euro en de Europese Unie niet kunnen worden hervormd en opgeblazen moeten worden, dan nog is er een soort basale economische logica om bijvoorbeeld een douane-unie te vormen met de vier belangrijkste handelspartners van Nederland: Duitsland, het VK, Frankrijk en België/Luxemburg.
Onderstaande grafiek laat zien dat die goed zijn voor de helft van de Nederlandse export:
Baudet wil echter geen douane-unie, zegt hij nu letterlijk. Dit betekent dat je qua handel obstakels gaat opwerpen voor tal van grensoverschrijdende productketens met je vier belangrijkste economische partners.
Vervolgens stelt Baudet voor geld te gaan verdienen door te handelen met India... goed voor 0,5 procent van de huidige Nederlandse export.
Op de eerste plaats negeert Baudet hier het belang van geografie: de globalisering heeft de wereld 'kleiner' gemaakt, maar geografie is nog steeds een belangrijke factor voor je handelspotentieel. India mag een land van meer dan een miljard inwoners zijn en groeikansen hebben, dat betekent niet dat het voor Nederland op stel en sprong een alternatief kan zijn voor onze handelsrelaties met Duitsland.
Ook de Britten hebben recent ontdekt dat je het VK na de Brexit niet kunt verplaatsen naar Azië: daar heeft een Australische minister ze afgelopen week aan moeten herinneren.
Baudet negeert ook het feit dat onderhandelen over handel vanuit regionale machtsblokken sinds het aantreden van Donald Trump als president van de Verenigde Staten alleen maar belangrijker is geworden.
In navolging van uitgesproken Brexiteers denkt hij dat Nederland als zeventiende economie ter wereld in z'n eentje sterker staat tegenover India, dat nu de zevende economie van de wereld is, of tegenover China: de tweede economie van de wereld.
Ter referentie: samen met bijvoorbeeld Duitsland, het VK, Frankrijk en België ben je in ieder geval nog ongeveer even groot als China en een stuk groter dan India, gemeten naar het nationaal inkomen.
De wereld staat niet stil, maar Baudet blijft zeggen: "Dit is wat ik vind en daar heb ik jarenlang over nagedacht." Of het nu gaat om een basaal inzicht in moderne productketens waar hardwerkende Nederlandse ondernemers hun brood mee verdienen, reflectie op de Brexit of voortschrijdend inzicht over de geopolitieke betekenis van Trumps handelsoorlog: niets van dit alles leidt bij Baudet tot aanpassing van zijn standpunt.
Nexit moet het zijn zonder douane-unie. Nederland helemaal in z'n eentje. En dan aankloppen bij India.
Lees meer over Thierry Baudet:
- Baudet krijgt het aan de stok met een oud-militair, die hij ‘schattig noemt tijdens een debat
- 5 strategieën waarmee Thierry Baudet en Jesse Klaver de oude politieke garde bestoken
- Het knetterende leven van Thierry Baudet: de politicus die droomt van een leven als huisman
- 5 nu al legendarische momenten van Thierry Baudet als Kamerlid