De Britse premier Theresa May zou het parlement willen laten stemmen over het al dan niet intrekken van Artikel 50 en het annuleren van de Brexit.

Een aantal ministers bevestigden vrijdag dat de regering volgende week een reeks “indicatieve stemmingen” zou willen houden over wat te doen als het parlement opnieuw de Brexit-deal van de premier afwijst.

Minister Greg Clark van Economische Zaken zei tegen de BBC dat “de regering het parlement de gelegenheid wil geven een beeld te krijgen van de beschikbare opties”.

Sky News berichtte vrijdag op basis van bronnen in May’s regering dat zij verschillende opties wil voorleggen, waaronder een tweede referendum, een zachte Brexit of simpelweg het intrekken van het proces van Artikel 50, waarmee het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zou verlaten

Een officiële petitie die oproept om Artikel 50 in te trekken en in de EU te blijven was vrijdag – slechts enkele dagen na opening – al door meer dan drie miljoen mensen ondertekend.

Het Conservatieve parlementslid Kwasi Kwarteng vertelde vrijdag desgevraagd dat de verschillende stemmingen 'vrij' zouden zijn en dat de regering de eigen parlementsleden niet zou instrueren over hoe te stemmen.

"Het lijkt me duidelijk dat als het Lagerhuis wordt gevraagd om te beslissen over hoe het nu verder moet, het vreemd zou zijn als die stemmingen niet vrij zouden zijn", aldus Kwarteng.

May's rechterhand David Lidington liet vorige week al weten dat parlementsleden meer kansen zouden krijgen om hun mening over de Brexit te geven.

De Europese regeringsleiders besloten donderdag de datum van de Brexit te verschuiven tot uiterlijk 22 mei. Maar dat gebeurt alleen als het Britse parlement vóór 29 maart alsnog  instemt met de al twee keer weggestemde deal van May. Gebeurt dat niet dan hebben de Britten tot 12 april om met een andere oplossing te komen. Anders volgt een no deal-Brexit.

Brexiteers van de Conservatieve Partij reageerden furieus op het plan voor de indicatieve stemmingen. "Een nationale vernedering dreigt met deze 'indicatieve stemmingen,'" zei Steve Baker, een woordvoerder van de European Research Group. Hij voegde er aan toe dat "de verkeerde Conservatieven aan de touwtjes trekken."

Het conservatieve parlementslid Michael Fabricant tweette: "Heeft Theresa May soms besloten openlijk oorlog te voeren tegen haar partijleden na haar slechte advies van afgelopen woensdag?"

Zijn collega Marcus Fysh omschreef het voorstel als "het meest belachelijke, kinderachtige en onrealistische idee dat ik ooit heb gezien."