Sinds een van de meest trouwe parlementsleden van Theresa May, Michael Fallon, heeft gezegd dat haar Brexit-deal een “enorme gok” is, staat de Britse premier onder grote druk. Sommige partijgenoten eisen zelfs dat ze de datum noemt wanneer ze van plan is op te stappen, in ruil voor hun steun voor de overeenkomst met de Europese Unie.
May heeft nog maar weinig tijd om haar partijgenoten te overtuigen van de deal. Het Britse parlement stemt over twee weken, op 11 december, over het Brexit-akkoord, bleek maandag uit een gelekt document. De debatten daarover beginnen op 4 december, maar het Britse parlement is uitermate kritisch.
Maandag zei May nog dat niemand weet wat er zal gebeuren als het Lagerhuis de deal wegstemt.
Toch lijkt er voor haar een uitweg: als May voor haar partijgenoten de datum noemt wanneer ze opstapt, zou ze hen ervan kunnen overtuigen om toch voor de deal te stemmen, schrijft de krant The Times op basis van meerdere bronnen.
“We weten dat de toekomstige relatie met de EU niet bindend is”, zegt een van de bronnen tegen de krant. “Dat betekent dat May het probleem is, niet de deal. Een opvolger van May zal alle ruimte hebben om oplossingen te vinden voor bijvoorbeeld de Ierse grens en om dichter in de buurt te komen van een deal die lijkt op die van Canada.”
Trump ziet EU als winnaar bij Brexit-deal
Opmerkelijk genoeg zijn de kansen van May om de deal door het parlement te krijgen ook kleiner geworden door Donald Trump. Die zei maandag tegen verslaggevers dat hij denkt dat "het Brexit-akkoord klinkt als een geweldige deal voor de EU".
"President Trump heeft helaas gelijk", zei het eurosceptische parlementslid Peter Lilley daarop. "De deal van May zou elk vooruitzicht op Britse handelsovereenkomsten met de VS uitsluiten, laat staan dat we kunnen deelnemen aan het Trans-Pacifisch Partnerschap. Maar het is een geweldige deal voor de EU, die handelspartners toegang tot de Britse markt kan beloven in ruil voor privileges voor Europese exporteurs. En daar betalen we dan 39 miljard pond voor."
May probeerde maandag ook parlementsleden van de Labour-partij te overtuigen van de deal door ze allemaal uit te nodigen op Downing Street 10. Van de meer dan tweehonderd parlementsleden kwamen er slechts 26. De meesten lieten zich niet overtuigen; volgens parlementslid Stephen Doughty zullen nu juist meer leden tegen de deal te stemmen.
Volgens Labour-parlementslid Gid Kellen was de toon van de bijeenkomst op Downing Street helemaal verkeerd. "Het voelde meer als een pitch voor de European Research Group (de denktank van de Conservatieve Partij, red.)", zei hij tegen de zender Sky News.
Tot nu toe heeft nog geen enkel parlementslid van Labour laten weten dat hij of zij van mening veranderd is en voor de vertrekregeling wil stemmen.