De Britse premier Theresa May zal haar partijgenoten maandag vertellen dat ze van plan is om een aantal belangrijke punten uit het verkiezingsprogramma van de Conservatieve Partij te laten vallen. Intussen neemt de druk op May toe.
De Britse premier praat maandag voor het eerst sinds de verkiezingen van 8 juni met parlementariërs van de Conservatieven. Die partij won de verkiezingen, maar verloor de meerderheid. Daardoor moet er nu worden samengewerkt met andere partijen.
May zal naar verwachting zeggen dat een aantal kernpunten uit het verkiezingsprogramma geschrapt moet worden om op een meerderheid in het parlement te kunnen rekenen. Onder meer een nieuwe investering in het basisonderwijs en de controversiële zorgplannen van de partij verdwijnen mogelijk.
May staat daarnaast onder druk van partijgenoten die tegen de Brexit zijn. Zij zullen op May inpraten om de plannen voor de harde Brexit, waarbij het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel uitmaakt van de Europese interne markt, af te zwakken.
Voorafgaand aan de vergadering zei Brexit-minister David Davis dat de overheid moet accepteren dat ze er niet in zijn geslaagd om een mandaat te verkrijgen voor het volledige verkiezingsprogramma.
"We hebben het geprobeerd en zijn er niet in geslaagd", zei hij in het tv-programma Today. "We hebben een opdracht gekregen van het Britse volk en die moeten we uitvoeren. Dat kan betekenen dat een aantal punten uit het verkiezingsprogramma wordt geschrapt."
"Het volk heeft een besluit genomen. We moeten dat besluit respecteren."
Deal met Noord-Ierse partij DUP
Als May de Noord-Ierse partij DUP als gedoogpartner binnen wil hengelen, zoals ze van plan is, dan zal ze haar Brexit-standpunt af moeten zwakken. DUP wil in de douane-unie blijven om een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland te voorkomen.
Volgens David Davis is er echter geen reden om voor een zachtere Brexit te gaan. Partijen die tegen de Brexit zijn, zoals de Liberal Democrats en Scottish National Party, zagen het aantal stemmen afnemen bij de afgelopen verkiezingen.
Ook minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson wijst een zachtere Brexit af. Johnson zei dat er niet 'teruggekrabbeld' moet worden als het gaat om de Brexit.
"Er kan niet worden teruggekomen op de standpunten die de premier in de campagne heeft gesteld - de controle terugkrijgen over onze wetten, onze grenzen, ons geld. Maar ook het verzekeren van een nieuwe relatie met de EU die ons toestaat vrijer en met meer overtuiging dan ooit te handelen", schreef Johnson in The Sun.
Brexit-voorstander Michael Gove keert terug in het kabinet
May heeft maar beperkte wijzigingen doorgevoerd in het kabinet. Er werd verwacht dat May een aantal prominente kabinetsleden zou ontslaan, maar ze heeft nu niet de macht om dat te doen.
De premier heeft haar team slechts op een aantal plekken aangepast. De grote uitzondering hier is de terugkeer van de prominente Brexit-voorstander Michael Gove, die haar nieuwe minister van milieu is.
Goves aanstelling is direct bekritiseerd door groene politici. "Het is moeilijk om een politicus op te noemen die zo slecht is uitgerust voor deze baan als Michael Gove", aldus de leider van de Green Party, Caroline Lucas.
"Het feit dat hij doorgaans tegen maatregelen stemt om klimaatverandering aan te pakken en het onderwerp uit het lesmateriaal van onze kinderen te halen, toont aan dat hij totaal ongeschikt is om een van de grootste bedreigingen ooit aan te pakken."
"Nu we de Brexit-onderhandelingen ingaan, is Goves suggestie dat Europese klimaatwetgeving geschrapt moet worden nog zorgwekkender."
"Deze aanstelling is verder bewijs van Mays totale veronachtzaming van het milieu, alsmede haar wanhoop om de regering bijeen te houden in deze chaos."