Wat wordt plan B van Theresa May voor de Brexit? Het lijkt er niet op dat de Britse premier al iets heeft bedacht waar ze een meerderheid van het parlement mee kan overtuigen.

May overlegt zondag met haar kabinet in conclaaf over de impasse in haar Brexitbeleid, aldus Sky News.

Maandag zou May het parlement een alternatief moeten voorleggen voor haar overeenkomst met Brussel over het vertrek uit de EU op 29 maart. Afgelopen dinsdag stemde het Lagerhuis haar overeenkomst met een vrijwel ongekend grote meerderheid weg.

May overleefde vervolgens ternauwernood een vertrouwensstemming. Ze is daarna partijleiders van de oppositie gaan polsen, met uitzondering van de belangrijkste, Labour-leider Jeremy Corbyn. Corbyn wil niet in gesprek met de premier, zo lang die niet eerst garandeert dat er geen ‘no-dealbrexit’ komt.

Verzet tegen no deal-Brexit

Britse parlementsleden van verschillende partijen willen maandag proberen met een wetsvoorstel te voorkomen dat het land eind maart zonder afspraken met de EU uit die unie stapt. De zogenoemde no deal-Brexit zou in hun ogen zo schadelijk zijn voor onder meer de Britse economie dat het parlement dat niet mag toestaan.

Zo willen ze volgens de BBC vastleggen dat de premier tot 26 februari de tijd krijgt om voor de Brexit een nieuwe deal te presenteren. Als die dan weer wordt afgewezen door het parlement, dan zal het het parlement uitstel van de Brexit in stemming brengen. Naar verwachting wordt dan een no deal-Brexit voorkomen, omdat een grote meerderheid tegen een no deal-Brexit is.

Minister van Handel Liam Fox heeft zondag het initiatief fel afgewezen. Volgens hem heeft het parlement "niet het recht de Brexit te kapen'' en de uitslag van het referendum van 2016 "te stelen van het volk''. Destijds stemde bijna 52 procent van de kiezers voor de Brexit en 48 procent tegen.

Labour-leider Corbyn overweegt komende week een voorstel dat de no deal-Brexit uitsluit, te steunen.

Wanneer het land eind maart uit de EU stapt zonder dat daar afspraken over zijn gemaakt, zou de onzekerheid economisch en diplomatiek een ramp kunnen betekenen.

Het zou de handel met Groot-Brittannië en Noord-Ierland enorm gecompliceerd maken en voor sommige producten onmogelijk maken. Producenten zouden het Verenigd Koninkrijk verlaten uit angst hun Europese markt te verliezen.

Labour vindt dat het land óf een nauwe economische relatie met de EU moet handhaven als het lidmaatschap van de unie afloopt, óf dat er moet een nieuw referendum komen. Dit zei Brexit-specialist Keir Starmer van Labour zondag. De grootste oppositiepartij is overigens zelf verdeeld over de koers rond de Brexit.