De Britse premier Theresa May is van plan om het Brexit-proces uiterlijk volgend jaar maart in gang te zetten. Maar haar plan is een stuk moeilijker dan het lijkt.
Theresa May wil de uittreding uit de Europese Unie versnellen door een wet die de ‘Great Repeal Bill’ wordt genoemd. De plannen zullen door May en Brexit-minister David Davis worden gepresenteerd op het congres van de Conservatieve Partij.
Als de wet wordt aangenomen, zal alle Europese wetgeving die de Britten nu hanteren, worden omgezet in Britse wetten. Die kunnen dan worden aangepast of afgewezen door het Britse parlement.
“Het is erg makkelijk. Het moment waarop we uit de EU stappen, hebben we zelf weer de controle”, zal Davis op het congres zeggen. “En dan zijn de EU-wetten niet meer van toepassing.”
“Het volk heeft besloten dat de macht en autoriteit weer worden teruggegeven aan de soevereine instituten van ons eigen land.”
Brexit means Brexit
May zal de Great Repeal Bill voor het eind van het jaar introduceren, en zal uiterlijk in maart Artikel 50, waarmee een lidstaat uit de EU kan treden, in werking stellen.
De Great Repeal Bill zal het Verdrag van toetreding uit 1972 vervangen, dat decennialang bepaalde dat EU-wetgeving boven de Britse wetten stonden.
De aankondiging is de eerste echte aanwijzing over hoe de Brexit er in de praktijk uit zal komen te zien, nadat May wekenlang haar slogan 'Brexit means Brexit' herhaalde zonder in te gaan op wat dat precies betekende.
Parlement mag stemmen
Het is maar de vraag of May's methode werkt. Het parlement krijgt namelijk de kans om er over te stemmen. In theorie is het mogelijk dat de parlementariërs de wet niet zullen steunen tot er meer vorderingen zijn gemaakt, of - in een minder waarschijnlijk scenario - de wetgeving überhaupt zullen blokkeren.
Daarnaast moet May ook de nationale overheden van Schotland en Noord-Ierland zien te overtuigen om in te stemmen. De EU-wetten zijn diep geworteld in deze landen. Bij het Brexit-referendum was bovendien een meerderheid in zowel Schotland als Noord-Ierland tegen een Brexit.
Interne markt
Daarnaast weten we, ondanks de Great Repeal Bill, nog niet wat voor relatie Theresa May met de EU wil onderhouden. We weten bijvoorbeeld nog altijd niet of de Britten onderdeel uit blijven maken van de interne markt.
Zowel Jean Claude-Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, als Guy Verhofdstadt, één van de EU-onderhandelaars die een deal moet sluiten met de Britten, hebben al benadrukt dat de Britten niet in de interne markt kunnen blijven, als het vrije verkeer van personen wordt afgeschaft.
Liam Fox, de Britse minister van Handel, suggereerde afgelopen week dat Groot-Brittannië uit de interne markt zouden stappen, zodat er een einde zou komen aan het vrije verkeer van personen, en migranten uit de EU geweerd kunnen worden.