Theresa May is volgens meerdere media van plan volgende week een stemming te houden over een belangrijk deel van de Brexit-wetgeving. Het is een riskante poging om haar deal over te terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie nieuw leven in te blazen.
De premier wil het parlement laten stemmen over The Withdrawal Agreement Bill (WAB). Dat is een wet die losstaat van de terugtrekkingsdeal zelf, maar wel moet worden aangenomen om de Brexit te laten voldoen aan het Britse recht.
Sky News meldt dat May de stemming volgende week wil houden, zodat haar regering de druk op het Brexit-proces kan houden. De laatste weken verkeren de onderhandelingen over een deal in een impasse en bepalen parlementariërs vaker de agenda van het Lagerhuis dan ministers en de premier zelf.
De stemming is ook bedoeld om te bewijzen dat de Conservatieve regering de Brexit echt wil regelen nu de woede van Brexiteers over het uitstel tot 31 oktober enorm is.
De stemming over de WAB volgende week is uiterst riskant, omdat er weinig lijkt veranderd aan de parlementaire meerderheid tegen haar deal.
Hoogstwaarschijnlijk zullen de Lagerhuisleden die tijdens de laatste stemming tegen haar deal waren nu ook de WAB verwerpen, tenzij May belangrijke veranderingen aankondigt in haar onderhandelingsstrategie, maar dat is vrijwel uitgesloten.
Volgens Sky News zal May wat "leukigheidjes" in de WAB stoppen om kritische parlementariërs te overtuigen.
Daaronder mogelijk de belofte om de rechten van werknemers te beschermen na de Brexit, waarmee ze een aantal Labour-parlementariërs zou kunnen paaien en een nieuwe belofte om alternatieve regelingen te zoeken voor de backstop voor de Ierse grens waar de Brexiteers zo op tegen zijn. Ze zou volgens politiek verslaggever Robert Peston van de Britse tv-zender ITV zelfs kunnen besluiten helemaal niet te verwijzen naar de backstop.
Maar vergelijkbare beloften hebben de afgelopen maanden ook niet gewerkt en er zijn geen aanwijzingen dat dat volgende week wel het geval zal zijn.
De poging van May om weer controle te krijgen over het Brexit-proces volgt op een mislukte aanval van vijandige partijgenoten die haar kwijt willen en een andere leider wilden benoemen. Die zou haar deal moeten torpederen en zorgen voor een no deal-Brexit.
Lees meer: Wie volgt Theresa May op? Deze 11 namen worden genoemd
Haar tegenstanders probeerden de partijregels aan te passen, zodat een nieuwe vertrouwensstemming over de partijleider al binnen zes maanden opnieuw mag worden gehouden. Nu is dat 12 maanden en daardoor kan May tot december niet worden weggestemd.
Maar ondanks dat de poging mislukte, is de race om haar op te volgen al een aantal weken aan de gang. Volgens The Times heeft de onder partijleden razend populaire Boris Johnson verkiezingsstrateeg Lynton Crosbyn aangesteld om zijn campagne te leiden.
Bondgenoten van Johnson hebben tegen Business Insider gezegd dat hij niet aan zal dringen op het vertrek van May als partijleider en premier totdat haar terugtrekkingsdeal is aangenomen, zodat hij zelf de moeilijke taak om de Brexit voor elkaar te krijgen niet hoeft uit te voeren.