De oprichter van bloedprikstartup Theranos, Elizabeth Holmes, mag twee jaar lang niet in laboratoria werken waar bloed wordt getest. Ook verliest het Californische lab van Theranos zijn licentie.
De val van Theranos is compleet. Niet zo lang geleden was de bloedprikstartup nog 9 miljard dollar waard en werd Elizabeth Holmes op handen gedragen. Daar is niets meer van over.
Na maandenlang onderzoek concludeert de Amerikaanse zorginspectie dat Theranos de zaakjes niet goed op orde heeft. Holmes krijgt een boete van een onbekend bedrag en mag twee jaar lang haar gezicht niet vertonen in laboratoria. Het lab van Theranos in Californië moet daarnaast dicht, maakte het bedrijf donderdag bekend.
Revolutionaire bloedtest
Holmes richtte Theranos op in 2003, het jaar dat ze stopte met haar studie chemische technologie aan de Stanford-universiteit. Haar revolutionaire idee: een radicaal andere bloedtest, waar je minder bloed voor nodig hebt en die veel meer informatie geeft.
De medische startup zegt slechts een speldenprikje en een druppel bloed nodig te hebben. En daarmee kan het bedrijf honderden testen doen: van een simpele controle van cholesterol tot een genetische analyse.
Al snel kreeg Theranos veel aandacht, zeker nadat de startup na een nieuwe investering in 2015 werd gewaardeerd op 9 miljard dollar. De inmiddels 32-jarige Holmes, die de helft van de aandelen bezit, werd gebombardeerd tot nieuwe wondervrouw van Silicon Valley.
Ontmaskering Theranos?
Maar in oktober vorig jaar kwam The Wall Street Journal met een ontluisterende onthulling. De technologie van Theranos zou nog niet nauwkeurig genoeg zijn. Daarom gebruikt het bedrijf voor bijna geen enkele van de 240 tests die het aanbiedt de grensverleggende bloedpriktest. Behandeling van patiënten en klachten zou bovendien te wensen overlaten.
De Amerikaanse zorginspectie tikte Holmes op de vingers. In april incasseerde ze de volgende klap: de kwaliteitscontrole was niet orde, aldus een federaal rapport. Onder meer op basis daarvan begon waakhond SEC een strafzaak die gaat bekijken of Holmes investeerders misleid heeft rond de status van haar technologie. Want de miljardenwaardering bleek grotendeels gebakken lucht.