Het Bredase bedrijf The Protein Brewery heeft 22 miljoen euro gescoord bij investeerders voor de ontwikkeling van een duurzame eiwitvervanger.
The Protein Brewery maakt een eiwit genaamd Fermotein uit onder meer suikerbieten, aardappelen en maïs. Het is een alternatief voor dierlijke varianten in vleesvervangers, zuivel, pasta en chocolade.
De onderneming van microbioloog Wim de Laat wil de proteïne verder ontwikkelen en de productie opschalen met de bouw van een demofabriek.
The Protein Brewery, een Bredase kweker van eiwitten, heeft 22 miljoen euro opgehaald bij investeerders. Daarmee wil het bedrijf van microbioloog Wim de Laat een demofabriek bouwen om de productie op te schalen.
The Protein Brewery maakt een eiwit genaamd Fermotein uit koolhydraatrijke voedselgewassen zoals suikerbieten, cassave, aardappelen en maïs. Dat doet het bedrijf met een schimmel.
Het gewonnen eiwit is een alternatief voor dierlijke varianten in onder meer vleesvervangers, zuivel, pasta en chocolade.
De Bredase onderneming produceert Fermotein nu nog op kleine schaal. Om het eiwit verder te ontwikkelen en een productielocatie te bouwen, is veel geld nodig. Vandaar het hoge investeringsbedrag, dat afkomstig is van Novo Holdings. Roquette Ventures en Unovis Asset Management.
"We kunnen hiermee wel een aantal jaar vooruit, maar het is niet onwaarschijnlijk dat we meer geld nodig hebben", zegt woordvoerder Claire Verhagen tegen RTL Nieuws.
Afsplitsing van BioscienZ
The Protein Brewery is begin dit jaar ontstaan als afsplitsing van BioscienZ, het biotechbedrijf dat De Laat in 2010 oprichtte. Dat bedrijf gebruikt micro-organismen zoals gisten, bacteriën en schimmels als basis voor de ontwikkeling van nieuwe producten. BioscienZ ontwikkelde onder meer een plantaardig alternatief voor kippeneiwit.
Fermotein is nog niet zover. Europese en Amerikaanse voedselautoriteiten moeten de eiwitvervanger nog goedkeuren. The Protein Brewery verwacht dat dit binnen twee jaar rond is.
Ondertussen hoopt de Bredase onderneming voedingsgiganten als Nestlé en Unilever te strikken om hun eiwitvervanger te verwerken in producten. "We zijn goed gepositioneerd om een markt van meer dan 30 miljard euro te betreden", zegt woordvoerder Verhagen tegen RTL Nieuws.
Lees meer over plantaardig eten:
- HEMA komt met de ‘OokWorst’, een vega rookworst van €3,50
- Zijn avocado’s vegan? Een populaire BBC-quiz beweert van niet
- Waarom Vivera de vleesindustrie niet radicaal wil afschaffen
- Een veganistisch dieet is niet per se het duurzaamst, blijkt uit onderzoek
- Hoe schadelijk voor het milieu is een hamburger?