Textielbedrijf TenCate heeft de winst in 2013 licht zien dalen. Onder meer bezuinigingen bij het Amerikaanse leger raakten de afzet.

Ook de omzet kwam iets lager uit dan een jaar eerder. Dat maakte de producent van technisch textiel donderdag bekend.

Topman Loek de Vries sprak van een uitdagend jaar, dat in het teken stond van terughoudende overheidsmarkten vanwege krapte met budgetten.

Ten Cate maakt uiteenlopende speciale textielproducten, waaronder beschermende kleding voor soldaten, tentdoeken en industriële composieten.

Amerikaanse defensie

Zo werd de Amerikaanse defensiemarkt getroffen door een automatische begrotingskorting en speelde onzekerheid over de terugtrekking van het Amerikaanse leger, een grote klant, uit Afghanistan de defensiemarkt parten. ,,De meeste private markten ontwikkelden zich daarentegen positief”, aldus de bestuurder.

TenCate realiseerde een winst van 19 miljoen euro, waar een jaar geleden nog sprake was van 20,9 miljoen euro. De opbrengsten zakten van met 4 procent tot iets meer dan 1 miljard euro. Defensiegerelateerde omzet kwam 40 procent lager uit dan in 2012, terwijl het onderdeel Advanced Composites een 16 procent omzetgroei boekte.

Het bedrijfsresultaat van het concern uit Almelo bedroeg 48,7 miljoen euro. TenCate stelt een dividend voor van 0,50 euro per aandeel.

Analisten: cijfers Ten Cate teleurstellend

De resultaten van de tweede helft van 2013 waren veel minder dan verwacht, stelden analisten van Rabobank donderdag in een reactie.

De onderliggende bedrijfswinst exclusief afschrijvingen van 25,9 miljoen euro die de producent van technisch textiel in de tweede helft van vorig jaar boekte was bjna 5 miljoen euro lager dan Rabo voorspelde. Door afschrijvingen viel het gerapporteede resultaat nog slechter uit.

TenCate gaf ook geen concrete prognose  voor 2014 en hield zijn dividend stabiel. De schuldpositie was met 189 miljoen euro wat groter dan verwacht, maar gezien de teleurstellende resultaten baart dat Rabo geen zorgen.

Rabo hanteert een koopadvies voor het aandeel TenCate. TenCate noteerde donderdag om 9.28 uur 2,1 procent in de min op 23,84 euro.

Deal met Alfa Romeo

Eerder deze week kondigde Ten Cate een exclusieve deal aan voor de levering van koolstofvezels aan autofabrikant Alfa Romeo.

Bron: ANP/Z24

Lees ook:

Mooie deal Ten Cate: levering koolstofvezel aan Alfa Romeo

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl