Tesla liet vrijdagavond zijn nieuwe thuisbatterij Powerwall 2.0 zien. De accu is zowel qua techniek als qua ontwerp verbeterd.
De oplaadbare batterij is bedoeld als aanvulling op het nieuwe zonnepanelendak van Tesla als onderdeel van de poging van Tesla om “een duidelijk beeld te creëren van hoe Tesla en SolarCity samen zonne-energie en opslag net zo aantrekkelijk zullen maken als elektrische auto’s”, schrijft Tesla-topman Elon Musk in een blogpost.
Tesla maakte eerder bekend dat het SolarCity over wil nemen voor 2,6 miljard dollar. Aandeelhouders zullen op 17 november stemmen over de voorgenomen fusie.
Dit is de Powerwall van Tesla:
In 2015 toonde Tesla de Powerwall voor het eerst — een oplaadbare lithium-ion batterij die zo’n 100 kilo weegt en je aan je muur kan monteren.
Toen hij voor het eerst op de markt kwam, waren er twee versies van de Powerwall: een model van 6,4 kilowattuur voor 3.000 dollar en een 10 kWh-optie voor 3.500 dollar. Om dat een beetje in perspectief te plaatsen: een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt 9 kWh aan elektriciteit per dag.
De Powerwall kan elektriciteit opslaan die is opgewekt door zonnepanelen en elektriciteit onttrekken aan het elektriciteitsnet als de prijzen laag zijn om te bewaren voor later gebruik. Huiseigenaren kunnen er ook op terugvallen als de stroom uitvalt. Het installeren van een Powerwall moet door een getrainde elektricien gebeuren.
De Powerwall is modulair, dus je kan tot negen batterijen naast elkaar installeren om meer vermogen op te slaan. Toen de thuisaccu net op de markt kwam, had Tesla al 38.000 bestellingen genoteerd. In de eerste helft van 2016 raakte de accu uitverkocht.
Tesla had al verschillende veranderingen doorgevoerd bij de batterij sinds de introductie. In maart is Tesla stilletjes gestopt met zijn 10 kWh-batterij, zodat de 6,4 kWh-batterij nog de enige optie is.
"Gezien de interesse hebben besloten ons voor nu helemaal te concentreren op het ontwikkelen en verspreiden van de 7-kilowattuur Powerwall", zei een woordvoerder van Tesla destijds tegen Greentech Media.
Tesla zei na de zomer een nieuwe versie van de Powerwall te presenteren, maar bracht in plaats daarvan kleine verbeteringen aan die de installatie makkelijker maakten en het ook geschikt maakte voor een nieuwe omvormer. Bij de eerste versie van de Powerwall van Tesla zat geen omvormer, zodat huiseigenaren er apart eentje moesten aanschaffen.
De omvormer zet de elektriciteit van de zonnepanelen om naar wisselstroom.