Tesla heeft maandag aangekondigd 1,5 miljard dollar aan nieuw kapitaal op te willen halen. Maar deze keer gaat dat op een iets andere manier dan bij eerdere rondes, namelijk door het uitgeven van achtergestelde obligaties.
De afgelopen twee jaar haalde Tesla geld op door aandelen van het bedrijf te verkopen.
De koers van het aandeel is in de eerste helft van 2017 flink gestegen. Daardoor namen de geruchten toe dat topman Elon Musk en het management opnieuw een beroep zouden doen op beleggers voor meer geld.
Het aandeel is met 65 procent in waarde gestegen in de afgelopen twaalf maanden, dus aan de ene kant is het logisch om meer aandelen uit te geven. Maar dat tast het vertrouwen van bestaande aandeelhouders wel aan. Zij zien hun belang immers verwateren.
Musk deed zijn intenties uit de doeken na Tesla’s kwartaalcijfers:
"Het is misschien slim om geld achter de hand te hebben voor onvoorziene omstandigheden. Je weet nooit wanneer je met overmacht te maken krijgt. Dat zou bijvoorbeeld een aardbeving in Californië kunnen zijn. Op dit moment denken we niet na over een aandelenuitgifte. We denken aan schuld, maar niet aan aandelenuitgifte."
Je kunt je afvragen of dit slim is, maar de keuze is duidelijk. Het bedrijf zegt:
"Tesla kondigt vandaag aan dat het van plan is om - onder voorbehoud van markt- en overige voorwaarden - 1,5 miljard dollar aan achtergestelde obligaties uit te geven tot 2025. De rente, aflossingsprijs en andere voorwaarden van moeten nog vastgesteld worden."
Tesla zegt dat het van plan is om de netto opbrengst te gebruiken om de balans verder te versterken, nu ze door het opschalen van de Model 3-productie grote investeringen moeten doen. De autobouwer geeft naar verwachting in de tweede helft van 2017 ongeveer twee miljard dollar uit. De reserves slinken daardoor tot 1 miljard dollar begin 2018.
De uitgifte van obligaties wijst erop dat Tesla niet verder in de reserves wil snijden. Maar de schulden van het bedrijf nemen met nog eens 1,5 miljard dollar toe. Inclusief de overname van SolarCity eind 2016 heeft Tesla in minder dan een jaar zichzelf opgezadeld met 4,5 miljard dollar aan extra schulden. Dat moeten beleggers in hun oren knopen voor ze overwegen de Tesla-obligaties aan te schaffen.