De maker van elektrische auto’s Tesla heeft afgelopen kwartaal opnieuw winst geboekt.
Beleggers zijn zo enthousiast geworden dat het aandeel Tesla liefst 200 procent is gestegen dit jaar.
Op basis van de winst van Tesla over de afgelopen twaalf maanden betaal je meer dan 800 keer de winst voor het aandeel.
De maker van elektrische auto’s Tesla heeft in het tweede kwartaal opnieuw winst geboekt. Het is het vierde trimester op rij waarin het bedrijf zwarte cijfers schrijft.
Dat betekent dat het bedrijf, dat tijdens de afgelopen periode de automaker werd met de hoogste beurswaarde, nu opgenomen kan worden in de S&P 500-beursindex.
De positieve winstontwikkeling bij Tesla is gepaard gegaan met een enthousiasme bij beleggers dat extreme vormen heeft aangenomen.
Kijk je naar de cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar dan kwam de omzet van Tesla kwam uit op 6 miljard dollar, een daling van 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het bedrijf boekte wel een nettowinst van 104 miljoen dollar. Dat was een jaar eerder nog een verlies van 408 miljoen dollar.
Over de afgelopen vier kwartalen boekte Tesla in totaal 368 miljoen dollar winst, ofwel 1,92 dollar per aandeel. Omdat het aandeel Tesla dit jaar liefst 200 procent is gestegen tot bijna 1.600 dollar betaal je meer dan 800 keer de winst over de afgelopen twaalf maanden voor Tesla.
Ter vergelijking: de gemiddelde koers-winstverhouding in de S&P-500 index is momenteel ongeveer 28, wat historisch gezien al zeer hoog is.
Tesla sneed in kosten tijdens lockdown
In het kwartaal moest Tesla een deel van zijn fabrieken tijdelijk stilleggen vanwege coronamaatregelen, waar topman Elon Musk zich kwaad over maakte. De onderneming stelt echter dat operationele verbeteringen zorgden dat de kosten lager waren en er toch winst geboekt kon worden. Ook sneed Tesla zelf in de kosten. Die stappen hebben de automaker naar eigen zeggen klaargestoomd voor een succesvolle tweede jaarhelft.
Het bedrijf zag in de afgelopen drie maanden zijn hoeveelheid kasgeld toenemen met 535 miljoen dollar tot 8,6 miljard dollar. Dat geld gaat Tesla onder meer gebruiken om te investeren in een nieuwe Amerikaanse fabriek, de productiefaciliteit die het bedrijf bouwt bij Berlijn en de uitbreiding van de fabriek in Shanghai.
Mede met de productie van de kleinere SUV Model Y mikt het bedrijf er nog altijd op om meer dan 500.000 voertuigen af te leveren dit jaar. Dat doel is door de tijdelijke sluiting van de fabriek in het Californische Fremont wel lastiger te halen, geeft Tesla aan.
Tesla liet verder weten volgend jaar te beginnen met het leveren van zijn elektrische vrachtwagen, de Tesla Semi. Dan moeten er ook Model Y-voertuigen van de band rollen in zowel Berlijn als Shanghai. De afdelingen die thuisbatterijen en zonnedaken maken, blijven een relatief klein onderdeel uitmaken van het bedrijf.