- Tesla heeft wederom positieve kwartaalcijfers naar buiten gebracht.
- Dat was mogelijk door de verkoop van emissierechten voor CO2 en een speculatieve winst op de verkoop van bitcoins.
- De omzetgroei uit de autoverkoop laat daarentegen te wensen over. Boosdoener is het inconsistente prijsbeleid.
Tesla bracht eind april sterke eerstekwartaalcijfers naar buiten en overtrof de verwachtingen van analisten op Wall Street.
De opbrengsten in januari, februari en maart van dit jaar kwamen uit op 10,4 miljard dollar. In dezelfde periode in 2019 werd nog een omzet van 5,9 miljard dollar behaald.
Tesla voerde de inkomsten dus flink op, maar daar valt wel een kanttekening bij te plaatsen. De omzet werd gestuwd door de verkoop van meer dan een half miljard dollar aan emissierechten van C02 en de onverwachte verkoop van ongeveer 275 miljoen dollar aan bitcoin – begin dit jaar kocht Tesla in totaal voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins en een deel daarvan werd aan het eind van het eerste kwartaal met winst verkocht.
Het bedrijf van Elon Musk staat er financieel niet slecht voor: Tesla heeft 17 miljard dollar aan cash achter de hand. Ook houdt de maker van elektrische auto’s een zeer sterke positie in het premiumsegment – zelfs nu Ford, General Motors, Porsche, Audi, Mercedes en anderen met concurrerende elektrische modellen zijn gekomen.
Het heeft geen zin om je zorgen te maken over Tesla’s winstgevendheid. Zonder de opbrengsten uit de verkoop van emissierechten voor C02 aan andere bedrijven draait het bedrijf verlies, zoveel is zeker. Maar voor nu is het doel om de vraag naar elektrische auto's te laten groeien. En met het enorme infrastructuurplan van de regering Biden zou dat zomaar kunnen lukken.
De omzetontwikkeling van Tesla lijkt echter een potentieel probleem te zijn.
Autofabrikanten moeten een stabiele omzet genereren
Autofabrikanten zouden, als ze het goed doen, vrij voorspelbare inkomsten moeten hebben. General Motors, om maar een voorbeeld te noemen, heeft sinds 2011 elk kwartaal tussen de 35 en 40 miljard dollar aan omzet geboekt.
Van Tesla kan dat soort consistentie nog niet worden verwacht, omdat het zijn productie nog aan het opschalen is. Meer auto’s maken, betekent meer auto’s verkopen. En een tijdje groeide de omzet vrij gestaag.
Maar de laatste tijd vertonen Tesla's inkomsten uit de autoverkoop een vlakke tot kronkelige lijn, wat niet logisch is als je jaarlijks honderdduizenden auto's extra verkoopt.
Winst is een cijfer dat je met boekhoudkundige trucs kunt beïnvloeden, maar de omzet liegt niet. De teleurstellende inkomstengroei van de maker van elektrische auto's kan niet volledig worden toegeschreven aan de coronapandemie, aangezien de verkopen bij Tesla niet echt inzakten.
In plaats daarvan zijn de omzetproblemen van Tesla te wijten aan het eigenzinnige prijsbeleid.
Laten we een stapje terug doen. Bijna alle grote autofabrikanten verkopen hun voertuigen via dealers. Hierdoor kunnen ze meteen inkomsten boeken als auto's van de assemblagelijn rollen (ze lenen ook geld aan dealers om een voorraadje aan te leggen).
Tesla doet de verkoop van zijn auto's zelf. Het bedrijf strooit met prijsverlagingen én -verhogingen om ofwel de vraag aan te jagen, ofwel meer cash binnen te halen. Die prijsschommelingen hebben direct invloed op de omzet.
Hogere verkoopvolumes zouden deze verschillen in de toekomst glad moeten strijken. Dan kan Tesla dezelfde voorspelbare inkomsten behalen als General Motors. Maar met recentelijk slechts twee nieuwe modellen in de verkoop – de Model 3 en Model Y – is daarvan nog geen sprake.
De verborgen vloek van directe verkoop
Totdat Tesla deze uitdaging het hoofd kan bieden, zal het opvoeren van de productie het prijsprobleem alleen maar verergeren, terwijl de operationele kosten van Tesla toenemen. Dat leidt tot een double whammy: meer geld uitgeven om meer auto’s te produceren, waarvoor het bedrijf niet zoveel kan vragen als het wil, zonder veel voertuigen op voorraad te hebben.
Voorraden zijn een enorm probleem voor Tesla door het gebrek aan dealers, want terwijl een traditionele autofabrikant auto’s en vrachtwagens kan afleveren bij een dealer, blijft Tesla zitten met elke onverkochte auto.
Niemand staat stil bij dit aspect van Tesla’s business, omdat de meeste mensen een hekel hebben aan autodealers en Tesla’s directe verkoopmodel toejuichen. Maar dealers bieden autofabrikant tal van voordelen, net zoals de olie-industrie dat doet door een efficiënt netwerk in stand te houden van tankstations.
De oplossing voor Tesla is om meer modellen te introduceren en tegelijkertijd de totale verkoop uit te breiden. Op die manier zit het bedrijf niet vast aan één of twee modellen met onvoorspelbare prijzen, maar eerder aan een dozijn voertuigen. Daarvan kunnen er dan drie of vier een mooie, consistente omzet opleveren die netjes mee stijgt met de vraag.
Nu de grote ‘maar’. Het gaat heel erg kostbaar worden voor Tesla om dit te realiseren. Het bedrijf moet nieuwe fabrieken neerzetten en nieuwe auto’s ontwerpen en bouwen. Ook moet het die auto’s vervolgens efficiënt produceren en onderhouden, zodra ze bij de consument voor de deur staan.
Om het in aerodynamische termen te zeggen, heeft Tesla momenteel niet veel luchtweerstand te overwinnen. Maar als het bedrijf in omvang toeneemt, doet de luchtweerstand dat ook.
Uiteindelijk moet de omzet een stabiele ontwikkeling gaan vertonen. Op dat moment weten we eindelijk of Tesla echt winstgevend kan zijn, en op welk niveau.
[activecampaign form=34]
Lees meer over Tesla:
- Autoverkopen in april flink in de lift – elektrische VW-modellen ID.3 en ID.4 doen het een stuk beter dan de Tesla Model 3
- De grootste concurrenten van Tesla komen straks uit China, denkt deze automotive-deskundige – ondertussen verstevigt Elon Musk zijn lobby in China
- Tesla laat nieuwe fabriek bij Berlijn bouwen door 350 Poolse bouwvakkers – die draaien diensten tot 14 uur en krijgen karig betaald
- Bitcoin weer in de buurt van 55.000 dollar, nadat Tesla zegt te geloven in de waarde op de lange termijn
- Tesla boekt winst, mede dankzij speculatie met bitcoin en verkoop van emissierechten – maar in China rommelt het