De FBI heeft het onderzoek naar misleiding van beleggers door maker van elektrische auto’s Tesla opgeschroefd.
Het autobedrijf zou mogelijk onjuiste cijfers hebben gegeven over de productie van de Model 3, het nieuwste type Tesla, zo meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden.
Tesla bereikte onlangs een schikking met beurswaakhond SEC over min of meer hetzelfde onderwerp.
Daarbij ging het toen vooral over de tweets van topman Elon Musk over het van de beurs halen van zijn bedrijf, maar ook berichten over de autoproductie werden meegenomen.
Nu een civiele procedure met die schikking is afgewend ligt dus nog een strafrechtelijke zaak op de loer. Half september zei Tesla al dat het op vrijwillige basis informatie had vertrekt aan het openbaar ministerie.
Toen was nog niet bekend dat het onderzoek draaide om de Model 3 en dat werd gekeken naar de periode vanaf begin 2017.
Het bedrijf liet in een verklaring weten mee te werken, maar al maanden niets meer te hebben gehoord van het OM. "Geen dagvaarding, geen verzoek om een verklaring af te leggen of welke andere formele stap dan ook. Er zijn ook geen aanvullende verzoeken voor documenten binnengekomen."
Hoge kosten, flinke schulden
Tesla ligt onder het vergrootglas van beleggers, die ofwel heilig geloven in het bedrijf of veel geld inzetten of de ondergang van Tesla. Het bedrijf geeft veel geld uit aan de ontwikkeling van auto's en het op gang krijgen van de productie, en torst flinke schulden met zich mee.
De Model 3 is een belangrijk puzzelstukje in de strategie van Tesla, dat tot de lancering van die auto vooral duurdere auto's maakte. De Model 3 is het eerste massaproductievoertuig van Tesla, en daarmee ook de auto waarmee zwarte cijfers geschreven moesten worden.
Dat laatste lukt vooralsnog, zo bleek deze week uit de kwartaalcijfers van het bedrijf.
De berichtgeving over de Model 3 wordt dan ook op de voet gevolgd. Topman Musk deelde geregeld updates over de ontwikkeling en productie via Twitter.
De productie werd ook met allerlei kunstgrepen opgekrikt, onder meer door een ad-hocproductielijn op te tuigen in een tent.