- Tesla-oprichter Elon Musk is groot fan van cryptovaluta.
- Het bedrijf kocht daarom voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins.
- Toch is Tesla in tegenstelling tot Musk niet zo onder de indruk van de investering.
- In de eigen financiële verantwoording voor de aankoop noemt Tesla bitcoin te grillig en kwetsbaar.
Tesla-baas Elon Musk steekt zijn obsessie voor cryptovaluta niet onder stoelen of banken. Hij tweet meerdere keren per dag over bitcoin en dogecoin. Dus je zou denken dat hij investeren in crypto’s vanzelfsprekend vindt.
Maar toen Tesla maandag aankondigde dat het 1,5 miljard dollar aan bitcoins had gekocht, liet de elektrische autofabrikant weten dat dit een investering is waaraan grote risico’s zitten.
In het document dat Tesla indiende bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC zet het bedrijf de verschillende risicofactoren die gepaard gaan bij deze investering uiteen. Waaronder de schommelende waarde van de cryptomunt.
1. Tesla vindt crypto's onvoorspelbaar
Het afgelopen jaar explodeerde de koers van bitcoin – op dit moment is de cryptomunt 400 procent meer waard dan een jaar geleden – maar daalde die koers ook weer rap. Deze grilligheid leidt ertoe dat veel financiële organisaties cryptovaluta wegzetten als te onvoorspelbaar.
De "hoge volatiliteit" van digitale middelen zal aanhouden als gevolg van verschillende factoren, schrijft Tesla. Doordat "deze middelen pas kort bestaan is het niet te voorspellen of ze op lange termijn worden geadopteerd door investeerders, consumenten en bedrijven".
Tesla noemt bovendien het gedecentraliseerde karakter van cryptovaluta en de technologische afhankelijkheid – de twee eigenschappen die veel investeerders lokken naar deze digitale valuta – als risico's.
"Het gebrek aan fysieke vorm, de afhankelijkheid van technologie bij hun creatie, bestaan en transactionele geldigheid en de gedecentraliseerde aard zorgt ervoor dat de integriteit [van cryptovaluta] kwetsbaar is voor aanvallen en technologische verouderingen", schrijft Tesla.
2. De toekomst van crypto's is onduidelijk
Terwijl de waarde van bitcoin de afgelopen tijd steeg, kwam de cryptovaluta ook op andere manieren in het nieuws. Zoals mensen die hun harde schijven met daarop hun digitale portemonnees hadden verloren of het wachtwoord tot hun cryptofortuin vergeten zijn.
Ontwikkelingen in de regulering van cryptovaluta kunnen invloed hebben op de waarde, schrijft Tesla. Onlangs liet het hoofd van de Europese Central Bank zich kritisch uit over deze digitale betaalmiddelen. Hierop zou strenger gelet moeten worden om onder andere witwaspraktijken te voorkomen.
Vorig jaar stelde het Amerikaanse ministerie van Financiën ook nieuwe regels voor om handelsplatforms voor cryptomunten beter te reguleren, zoals registratie van persoonlijke gegevens van handelaren. In de Europese Unie zijn dergelijke maatregelen deels al genomen.
3. Crypto's zijn te makkelijk te hacken, zegt Tesla
Storingen in de technologie en hackers kunnen een gevaar opleveren voor Tesla's bitcoin-portfolio, zegt het bedrijf zelf in het document voor de SEC. "Als niet-tastbare middelen zonder centrale uitgever of bestuursorganen, kunnen digitale valuta kwetsbaar zijn voor menselijke fouten en computerstoringen die kunnen leiden tot het verlies of vernietiging van de sleutels die toegang geven tot die middelen."
"We zullen alle redelijke maatregelen nemen om onze digitale middelen te beschermen. Maar als zulke bedreigingen werkelijkheid worden of de maatregelen of controlemiddelen die we hebben aangemaakt om onze digitale valuta veilig te stellen falen, dan kan dat resulteren in een gedeeltelijk of volledig verlies van deze middelen. Met als gevolg dat onze financiële gezondheid in het geding komt."
4. Wel lekker flexibel, die cryptomunten...
Maar heeft investeren in crypto dan wel zin voor Tesla, gezien alle nadelen die het bedrijf zelf op een rij zet? Ja. Volgens het bedrijf bieden cryptovaluta's "extra flexibiliteit om het rendement op contant geld te maximaliseren en te diversificeren".
In het document voor toezichthouder SEC vermeldt Tesla dat het van plan is om in de toekomst bitcoin als betaalmiddel voor zijn voertuigen te accepteren.
[activecampaign form=28]
Lees meer over cryptomunten:
- Welke rol hebben cryptomunten zoals de bitcoin als je gespreid belegt? 5 dingen om op letten
- Dit is de geschiedenis van de dogecoin, ooit begonnen als een grap – en geliefd bij Elon Musk en Snoop Dogg
- Bitonic vindt de DNB-regels te streng en stapt naar de rechter: ‘We worden gedwongen om privacyregels te schenden’