Tesla heeft 1,8 miljard dollar opgehaald bij investeerders.

De fabrikant van elektrische auto’s gaat dat geld vooral gebruiken om de productie van de nieuwe, betaalbaardere Model 3 op te voeren.

Vanwege de sterke vraag naar de obligaties met een looptijd van acht jaar kon Tesla 300 miljoen dollar meer ophalen dan eigenlijk was beoogd. Oorspronkelijk was Tesla van plan 1,5 miljard dollar binnen te halen met de leningen.

Voor de Model 3, waarvan onlangs de eerste exemplaren werden geleverd aan klanten, heeft het bedrijf meer dan 450.000 bestellingen. Met de Model 3 wil Tesla zich omvormen tot een autofabrikant die een groter publiek kan bedienen.

Het voorbereiden voor de massaproductie van het nieuwe model kost echter veel geld. Afgelopen kwartaal gaf Tesla daarvoor bijna 1,2 miljard dollar uit.

Riskante stap

Het aandeel is met 65 procent in waarde gestegen in de afgelopen twaalf maanden, dus aan de ene kant is het logisch om meer aandelen uit te geven. Maar dat tast het vertrouwen van bestaande aandeelhouders wel aan. Zij zien hun belang immers verwateren.

Musk deed zijn intenties uit de doeken na Tesla’s kwartaalcijfers:

“Het is misschien slim om geld achter de hand te hebben voor onvoorziene omstandigheden. Je weet nooit wanneer je met overmacht te maken krijgt. Dat zou bijvoorbeeld een aardbeving in Californië kunnen zijn. Op dit moment denken we niet na over een aandelenuitgifte. We denken aan schuld, maar niet aan aandelenuitgifte.”

Je kunt je afvragen of dit slim is, maar de keuze is duidelijk. Zo zei het bedrijf eerder:

“Tesla kondigt aan dat het van plan is om – onder voorbehoud van markt- en overige voorwaarden – 1,5 miljard dollar aan achtergestelde obligaties uit te geven tot 2025. De rente, aflossingsprijs en andere voorwaarden van moeten nog vastgesteld worden.”

Tesla zegt dat het van plan is om de netto opbrengst te gebruiken om de balans verder te versterken, nu ze door het opschalen van de Model 3-productie grote investeringen moeten doen. De autobouwer geeft naar verwachting in de tweede helft van 2017 ongeveer twee miljard dollar uit. De reserves slinken daardoor tot 1 miljard dollar begin 2018.

De uitgifte van obligaties wijst erop dat Tesla niet verder in de reserves wil snijden. Maar de schulden van het bedrijf nemen met nog eens 1,8 miljard dollar toe. Inclusief de overname van SolarCity eind 2016 heeft Tesla in minder dan een jaar zichzelf opgezadeld met 4,8 miljard dollar aan extra schulden. Dat moeten beleggers in hun oren knopen voor ze overwegen de Tesla-obligaties aan te schaffen.

LEES OOK: Wil je niet wachten op Tesla’s Model 3, dan is deze auto een gouden (en betaalbare) tip voor jou