- Aandelenbeurzen zijn in de eerste handelsdagen van 2022 sterk uit de startblokken gekomen, maar beleggers blijven gespitst op het rentebeleid van centrale banken.
- Voor toppers uit de techhoek is een belangrijke vraag in hoeverre ze hogere kosten kunnen doorberekenen aan klanten.
- Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem bespreken de stand van zaken bij twee hoogvliegers van van afgelopen jaar: Apple en Tesla.
ANALYSE – Financiële markten zijn het nieuwe jaar begonnen zoals 2021 werd afsloten. Het was ‘business as usual’ en Amerikaanse aandelenindices zetten meteen nieuwe records neer.
Wel zijn er nog altijd flinke onzekerheden rond de hoge inflatie, waarbij beleggers vooral kijken naar de snel oplopende rentes in de VS.
Wat hierbij uiteraard meespeelt, is het beleid van de Federal Reserve. De publicatie van de notulen van de Fed-vergadering van december verraste de markt, omdat hierbij ook de mogelijke afbouw van de enorme schuldenberg op de balans van de Amerikaanse centrale bank werd genoemd. Dit zorgde woensdag voor enige nervositeit bij aandelenbeleggers.
Wat betreft de inflatie én mogelijk hogere leenkosten speelt bij hoogvliegers op de aandelenmarkt uit de techhoek vooral de vraag in hoeverre bedrijven in staat zullen zijn kostenstijgingen door te berekenen aan klanten. Het is dan ook niet gek dat aandelen uit deze sector woensdag het hardst geraakt werden. Komend weekend gaan we dieper in op brede marktbeeld.
In deze bijdrage kijken we specifiek naar de stand van zaken bij twee van de grote smaakmakers van 2021: Apple en Tesla.
Apple bereikt nieuwe mijlpaal: hoe verder?
Apple heeft vooralsnog weinig last van de macro-ontwikkelingen die de bredere markt bezighouden. Bij de start van 2022 bereikte Apple als eerste beursgenoteerde bedrijf zelfs een waarde van 3.000 miljard dollar!
Het vertrouwen van beleggers in de maker van onder meer de iPhone is sterker dan ooit, gevoed door de overtuiging dat Apple de bestverkopende producten zal blijven lanceren.
Inmiddels gaat het allang niet meer over smartphones alleen, maar rekenen beleggers op groei in nieuwe markten zoals autonoom rijdende auto's, augmented- en virtual reality, en mogelijk zelfs de metaverse.
Het bedrijf presteert uitstekend: Apple laat een gestage omzetgroei en bizar vette cashflow zien, met belangrijke producten in de pijplijn.
In juli 2021 tipten we Apple op het toenmalige koersniveau van 144 dollar, waarbij we in eerste instantie een koersdoel van 160 dollar aanhielden. Wij houden onze positie in Apple aan, want de condities die we meten zijn nog steeds overtuigend positief. Technisch en fundamenteel is Apple nog steeds een topper. Op naar de 200 dollar, zo lijken beleggers te denken.
Tesla straalt in sterke autosector
Een andere topper die direct aan het begin van het nieuwe jaar de show steelt, is Tesla. Het bedrijf van Elon Musk overtrof de verkoopverwachtingen voor het slotkwartaal van 2021 ruimschoots, en leverde voor het hele jaar meer dan 936.000 voertuigen af.
Ook Tesla is goed op koers om er qua opschaling van de autoproductie een sterk jaar van te maken, waarbij de verwachting voor dit jaar inmiddels ligt op de aflevering van meer dan 1,5 miljoen elektrische voertuigen.

Wij verwachten dat de concurrentie voor Tesla dit jaar zal toenemen, nu vele andere bekende merken met hun eigen EV-modellen op de markt komen. Dat traditionele autofabrikanten zwaar inzetten op elektrische auto’s, zal er ertoe leiden dat Tesla marktaandeel gaat verliezen, maar in een groeiende markt betekent dat niet per se minder brood op de plank.
Wetende dat de acceptatie van elektrische voertuigen vooral in Europa grotendeels gedreven wordt door overheidsinitiatieven, zoals regelgeving en subsidies, kunnen we stellen dat de vooruitzichten voor de bedrijven die daar goed op inspelen zeer positief zullen zijn.
Andere autobedrijven vertonen inmiddels hele sterke ontwikkelingen en bieden wellicht nog meer kansen, hetgeen de sector alleen maar interessanter maakt.
Evengoed, je kunt voorlopig niet om Tesla heen. Ze zijn nog steeds marktleider en beginnen nu ook forse aantallen auto’s te verkopen. Wij hebben het aandeel Tesla aandeel vorig jaar een aantal keer getipt, met als eerste en tweede koersdoel respectievelijk 1.200 dollar en 1.500 dollar. Die richtpunten staan nog steeds.
Nieuwe kansen op de aandelenmarkt
Een nieuw jaar is slechts een meetpunt en we gaan uiteraard door met het scannen van ons beleggingsuniversum van 200 aandelen in de VS en de eurozone. Dat levert interessante signalen op voor een behoorlijk aantal zeer liquide aandelen.
Nieuwe kansen gaan we de komende weken aan je presenteren, waarbij we onder meer kijken naar financiële waarden en energiebedrijven die reageren op de stijging van rentes in de VS en hoge energieprijzen.
Nog steeds is het credo dat de beste fondsen in de sterkste sectoren gezocht moeten worden. Dus lees ook in 2022 onze columns om tijdig op de hoogte zijn van onze tips!
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.
Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.
Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.